Kattungene ble funnet i en plastpose i en veigrøft, etterlatt for å dø.
Kattungene ble funnet i en plastpose i en veigrøft, etterlatt for å dø. Foto: Vikagrinda Kattehus/Dyrebeskyttelsen Bergen

De nyfødte kattungene ble funnet i en plastpose i veigrøfta

Kattungene ble funnet da de kravlet ut av posen og ut på veien.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvert år etterlates titusenvis av dyr for å dø, men nylig ble noen kattunger reddet ved en tilfeldighet, forteller Irene Bjorøy Wiig til TV 2.

Kvinnen som driver fosterhjem for Dyrebeskyttelsen Bergen, sier at kattungene ble funnet i en Spar-pose som var slengt i en veigrøft.

– Der skulle livene deres sakte ebbe ut. Heldigvis var ikke posen knytt igjen, så to av dem hadde kravlet avgårde mer eller mindre i blinde, og kommet ut på veien.

– Der ble de funnet av forbipasserende i bil, som så dem i siste liten og klarte å unngå å kjøre på dem. Den tredje kattungen som ikkje har fått åpnet øynene ennå, lå fremdeles i plastposen, skrev Wiig fredag på facebooksiden til Vikagrinda Kattehus.

– Store mørketall

Wiig sier at titusenvis av kattunger møter døden i løpet av våren, sommeren og høsten, fordi folk ikke kastrerer og steriliserer kattene sine.

– Det er store mørketall her, men det anslås at det fødes 60-70.000 kattunger årlig. Det finnes hjem til bare en tredel av dem, sier hun til TV 2.

Mattilsynet anbefaler kastrering og sterilisering som et av flere tiltak for å unngå flere hjemløse katter. Dyrebeskyttelsen er kjent med at kjæledyr avlives på grusomme måter, og at folk kvitter seg med dyr når de skal på ferie.

– Eksemplene vi blir kjent med, er bare toppen av isfjellet. De små kattungene som ble funnet nå, lever i beste velgående, men det skjer hele tiden. Det var bare tilfeldig at disse ble funnet, sier Wiig til TV 2.

Katter utgjorde ifølge Dyrebeskyttelsen Norge over 90 prosent av de 6000 hjemløse dyrene som fikk hjelp i 2016.