Angrepet i Syria:

Dette vet vi

USA, Storbritannia og Frankrike har angrepet flere anlegg i Syria som angivelig brukes til oppbevaring og produksjon av kjemiske våpen. Russland lover at angrepet vil få konsekvenser.

Angrepene startet klokka 3 natt til lørdag norsk tid, da klokka var 4 i Syria. En drøy time senere kunne USAs forsvarsminister Jim Mattis fortelle at de var over.

– Vi har sendt en tydelig melding til Syrias president Bashar al-Assad, sa Mattis.

Angrepene har ifølge USA vært rettet mot et forskningssenter for kjemiske våpen utenfor Damaskus og to anlegg utenfor byen Homs som skal ha blitt brukt til lagring av kjemiske våpen.

De tre landene har brukt både marine- og luftforsvarsressurser i angrepene. Ifølge Mattis har man brukt dobbelt så mye krigsmateriell som i det amerikanske angrepet i Syria i fjor, da 59 Tomahawk-missiler ble avfyrt.

Avfyrte 103 missiler

Det russiske militæret har opplyst at de tre vestlige landene skjøt over 100 missiler mot Syria, men at 71 av i alt 103 missiler ble avskåret av det syriske rakettforsvaret.

Det britiske forsvarsdepartementet opplyser at de har benyttet fire Tornado-kampfly som har avfyrt missiler mot et våpenlager i Homs.

– Foreløpige indikasjoner tyder på at det har vært et vellykket angrep, skriver departementet.

Russlands forsvarsdepartement opplyser at ingenting så langt tyder på at sivile ble drept eller såret i det amerikansk-britiske-franske angrepet mot Syria.

– Ifølge foreløpige opplysninger var det ingen ofre blant fredelige sivile eller i det syriske militæret, opplyste offiseren Sergej Rudskoj på en pressekonferanse i Moskva lørdag.

– Kraftig motstand

Nyheten om aksjonen ble først kunngjort av USAs president Donald Trump i en tale til det amerikanske folket. Talen ble holdt samtidig som angrepene startet.

– En kombinert operasjon med det franske og det britiske militæret er nå i gang, sa Trump.

Allerede mens presidenten snakket ble det meldt om kraftige eksplosjoner i Syrias hovedstad Damaskus.

ANGREP SYRIA: Her annonserer president Donald Trump nattens angrep mot Syria. Foto: Mandel Ngan/AFP/Scanpix
ANGREP SYRIA: Her annonserer president Donald Trump nattens angrep mot Syria. Foto: Mandel Ngan/AFP/Scanpix

– Hensikten med våre handlinger i kveld er å etablere en kraftig avskrekking mot produksjonen, spredningen og bruken av kjemiske våpen, sa presidenten.

– Forberedt på å fortsette

Forsvarsminister Mattis opplyser at det inntil videre ikke er planlagt flere angrep, men Trump utelukker ikke muligheten.

– Vi er forberedt på å fortsette denne responsen fram til det syriske regimet slutter å bruke kjemiske våpen, sa han.

Den amerikanske presidenten hadde også en tydelig beskjed til Syrias allierte, Iran og Russland:

– Hvilket land ønsker å assosieres med en massemorder som dreper uskyldige menn, kvinner og barn, spurte han.

– Ikke alternativ

Kort tid etter Trumps tale, bekreftet Storbritannia at de var med i aksjonen. Statsminister Theresa May slo fast at «det ikke finnes noe alternativ til bruk av makt i Syria».

– I dag har jeg godkjent at britiske væpnede styrker kan gjøre koordinerte og målrettede angrep for å svekke det syriske regimets kapasitet på kjemiske våpen og for å stanse bruken av dem, sa hun i en uttalelse.

Det britiske forsvaret har opplyst at deres kampfly har deltatt i angrep på et militæranlegg i den syriske byen Homs.

Frankrike: Russland ble advart

Også Frankrike har bekreftet at de deltok i angrepene.

– Vi kan ikke tolerere en normalisering av bruk av kjemiske våpen, sier landets president Emmanuel Macron i en uttalelse.

Ifølge Frankrikes forsvarsminister Florence Parly ble Russland advart før angrepet mot Syria. Det melder nyhetsbyrået AP.

– Sammen med våre allierte sørget vi for at Russland ble advart på forhånd, sier Parly.

Russland lover konsekvenser

Russland opplyser at det ble skutt over 100 missiler mot Syria i nattens vestlige angrep, men at et betydelig angrep ble avskåret av landets rakettforsvar.

Russlands ambassadør til USA, Anatoly Antonov, gjør det klart at det felles angrepet fra USA, Frankrike og Storbritannia i Syria natt til lørdag vil få konsekvenser.

– Alt ansvar ligger på Washington, London og Paris, sier Antonov. Hensikten med angrepet var ifølge USAs president Donald Trump å begrense det syriske regimets kapasitet på kjemiske våpen.

– USA, et land som har verdens største arsenal av kjemiske våpen, har ingen rett til å anklage andre, sier Antonov.

Mange støtteerklæringer

Flere land og statsledere har i løpet av lørdag formiddag kommet med støtteerklæringer til de allierte. Flere mener at angrepet var berettiget, og fordømmer samtidig bruken av kjemiske våpen.

Canadas statsminister Justin Trudeau og Tyskland-kansler Angela Merkel er blant de mest sentrale statslederne som støtter angrepet, i tillegg til at Australia, Danmark, Tyrkia, EU og NATO også har uttrykt støtte. Nederland og Norge har gått ut og sagt at de har forståelse for hvorfor aksjonen ble gjennomført.