KNUTER: Russetiden nærmer seg. Nå har Brynerussen offentliggjort en omdiskutert regel. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
KNUTER: Russetiden nærmer seg. Nå har Brynerussen offentliggjort en omdiskutert regel. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Ber russen filme samtykke til sex

I knuteloven til Brynerussen står det at alle knuter som innebærer seksuell kontakt krever samtykke som må dokumenteres på film.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Russepresident for Brynerussen sier til Rogalands Avis at for at begge parter skal vite at det er greit å ha sex, ber de russen om å filme at de samtykker til seansen.

– For russestyret er det bra å få en bekreftelse på at knutene skjer frivillig. Vi vil ikke at dumme ting skal skje, sier Selma Ree til avisen.

I knuteloven står det at «knuter av seksuell natur må med samtykke fra alle parter dokumenteres med videobevis FØR seansen foregår.»

Knuten anses ikke som gyldig dersom en eller flere parter er overstadig beruset, står det i knuteloven, ifølge Rogalands avis.

#metoo

Russepresidenten i Oslo og Akershus, Johannes Uthaug, sier til TV 2 at dette ikke er en ordning de praktiserer.

De har bevisst valgt å gå bort i fra at knuter av seksuell karakter skal dokumenteres, etter det økende fokuset på seksuelle overgrep som følger av #meetoo-kampanjen.

Uthaug mener at å filme samtykke, kan føre til en kinky situasjon.

– Det kan jo brukes mot sin hensikt ved senere anledninger, eller hvis du angrer deg, sier presidenten til TV 2.

Tidligere ble ikke russeknuter godkjent før enten to medruss eller én fra hovedrussestyret var vitne til hendelsen, eller at seansen ble filmet.

– I år trenger ikke seksuelle knuter vitnes på noen som helst måte for å bli godkjent. Du lurer kun deg selv ved å lyve, sier russepresidenten i Oslo og Akershus, Johannes Uthaug.

Kritisk

Dixi Ressurssenter mot voldtekt roser russen i Bryne for initiativet, men mener å filme samtykke til sex er å dra forebyggingen litt for langt.

– Hele poenget med samtykke er at man kommuniserer med hverandre, sjekker med hverandre underveis og får et språk for hva man har lyst til og ikke, sier pressekontakt i Dixi, Tina Skotnes, til avisen.

Skotnes mener at en video ikke vil være tilstrekkelig bevis. Hun trekker frem muligheten for at den ene parten kan ombestemme seg underveis, og påpeker at det skal være mulig å ombestemme seg.

– God intensjon

I et Facebook-innlegg skriver Brynerussen at regelen var ment som et tiltak mot voldtekt, og ikke for voldtekt. De legger til at intensjonen med regelen var god.

– Jenter i ung alder blir stadig vekk trakassert, voldtatt og klådd på. Med denne regelen ønsker vi at dette skal forhindres, skriver de.

Russen sier videre at det ikke er nok med en video. Medruss kan også vitne på at begge parter har samtykket til sex. Selv om det finnes video av samtykke, påpeker russen at det skal være lov å ombestemme seg.

– Brynerussen har aldri gitt uttrykk for at dårlig oppførsel skal bli utført, skriver de i innlegget.