TV 2 erfarer:

Tor Mikkel Wara (53) blir ny justisminister

NY MINISTER: Tor Mikkel Wara blir ny justis-, beredskaps- og innvandringsminister, etter det TV 2 erfarer..
NY MINISTER: Tor Mikkel Wara blir ny justis-, beredskaps- og innvandringsminister, etter det TV 2 erfarer.. Foto: Kallestad, Gorm
Endringen i regjeringen blir avgjort i ekstraordinært statsråd senere onsdag.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Frp-politiker Tor Mikkel Wara (53) blir ny justisminister etter Sylvi Listhaug, etter det TV 2 erfarer.

Det var Dagbladet som først meldte at Wara var aktuell for ministerposten.

Endringen blir foretatt av Kongen i ekstraordinært statsråd på Slottet onsdag. Ifølge kilder til TV 2 vil møtet finne sted klokken 15.30.

Frp-veteranen Per Sandberg er i dag fungerende justis-, beredskaps- og innvandringsminister i tillegg til å være fiskeriminister.

Før påske varslet Sandberg at han ville tilbringe høytiden i tenkeboksen. For jobben som justisminister på permanent basis ville bli hans hvis han ønsket den, etter det NTB fikk opplyst fra flere hold.

Nå ser det imidlertid ut til at Sandberg fortsetter som fiskeriminister, og at det blir Wara som tar over som justis-, beredskaps-, og innvandringsminister.

Kommunikasjonsrådgiver

Wara er fra Karasjok i Finnmark, og satt på Stortinget fra 1989 til 1993. Han ledet Fpu i årene 1987-90. Han har en meget høy stjerne blant mange i Fremskrittspartiet, kanskje særlig den yngre garde.

FORRIGE GANG: Slik så Wara ut da han satt på Stortinget på slutten av 80- og begynnelsen av 90-tallet. Nå gjør han comeback. Foto: Kjetil Løset/TV 2
FORRIGE GANG: Slik så Wara ut da han satt på Stortinget på slutten av 80- og begynnelsen av 90-tallet. Nå gjør han comeback. Foto: Kjetil Løset/TV 2

Mellom 1991 og 1993 var han nestformann i Fremskrittspartiet og av mange vurdert som partihøvding Carl I. Hagens naturlige arvtaker.

Wara har etter dette jobbet som kommunikasjonsrådgiver. Per i dag er 53-åringen partner i kommunikasjonsbyrået First House, hvor også Sylvi Listhaug tidligere kom fra.

Wara har vært en viktig samtalepartner for Frp-leder Siv Jensen i en årrekke og er kjent for skarpe analyser og slagferdige formuleringer. Som ung ble han betraktet som et lysende politisk talent.

– Svært overraskende

Gruppeleder i Finnmark Frp, Claus Jørstad, sier til TV 2 at nyheten om Wara blir tatt godt i mot i distriktet.

– Dette kom svært overraskende, men samtidig var det bare et tidsspørsmål før han gjorde comback i rikspolitikken, sier Jørstad.

Gruppelederen sier han selv gikk inn i politikken med Wara som et politisk forbilde.

– De fleste i Finnmark kjenner nok godt til Wara og han blir nok godt tatt imot som justisminister. Det er faktisk mange som har ventet på at han skulle komme tilbake som politiker, sier han.

Jørstad tror Wara vil ha fokus på nordområdene og den russiske grenseovergangen i sitt arbeid som justis-, beredskaps- og innvandringsminister.

– Forholdet mellom Norge og Russland blir nok en av flere viktige saker, tror Jørstad.

Åpen om usikkerhet

Sandberg har vært åpen om at han er usikker på om han ønsker justisministerposten. Årsaken er blant annet at nordtrønderen i 1997 ble idømt 3.000 kroner i bot for å ha skallet ned en asylsøker, en hendelse han senere har beklaget.

– Jeg kan ikke stå og se på at statsministeren må stå og besvare spørsmål om mine uttalelser og mine handlinger for 20 år siden, sa Sandberg til Adresseavisen.

Solberg har for sin del sagt at hun generelt er tilhenger av at folk får en ny sjanse. Saken kom også opp da Sandberg gjestet Politisk kvarter på NRK fredag før palmehelgen.

– Jeg tror ikke en slåsskamp på et nachspiel i 1996 vil hindre meg i å gjøre gode vurderinger som justisminister, sa han.

Listhaugs etterfølger

Listhaug gikk av som justis-, beredskaps- og innvandringsminister i mars, etter at flere partier på Stortinget stilte seg bak et mistillitsforslag mot henne.

Bakgrunnen for mistillitsforslaget, som ble fremmet av Rødt, var et Facebook-innlegg hun publiserte morgenen fredag 9. mars, der hun skrev at «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet».

Samme dag som Listhaug annonserte sin avgang, ble det kjent at Sandberg midlertidig overtok ministerpostene.

(TV 2/NTB)

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook