VANDALIDERT: Det omdiskuterte maleriet er ødelagt.
VANDALIDERT: Det omdiskuterte maleriet er ødelagt. Foto: Robert Reinlund/TV 2

Slik ser Listhaug-maleriet ut onsdag morgen

Ukens kunst-snakkis er malt over med svart spraymaling i løpet av natten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Natt til 2. påskedag dukket et bilde av en korsfestet Listhaug opp på en vegg i Hans Holmboes gate i Bergen.

Bildet, som er malt av gatekunstneren AFK, har tittelen «Making a martyr», og vekket umiddelbart sterke reaksjoner, og bildet fikk kort levetid.

Malt over

Natt til onsdag ble bildet malt over av svart maling. Det er ingenting som peker på hvem som har malt over gatekunsten.

Da TV 2 snakket med en representant for sameiet tirsdag ble det uttalt at de ikke visste om de ville la maleriet bli, eller om det skulle fjernes. De skulle ta stilling til det etter å ha diskutert fordeler og ulemper ved å ha det der.

Politiet i Bergen sier de ikke har fått noen melding eller anmeldelse i løpet av natten.

– Vi er ikke kjent med dette før du forteller meg dette nå. Vi må komme i kontakt med huseier før vi eventuelt oppretter en sak på herverk, sier operasjonsleder Stein Rune Halleraker, til TV 2.

Kunstneren selv har lagt et bilde ut på Instagram natt til onsdag. Der er bildet tagget, men ikke helt overmalt.

Provoserte

Bildet vakte sterke reaksjoner, og debatt. Noen så det som kritikk av Listhaug. Andre mente det opphøyet Listhaug, og heller var en kritikk av jakten på den kontroversielle tidligere justisministeren.

Natt til 2. Påskedag malte gatekunstneren AFK dette veggmaleriet av Sylvi Listhaug på hjørnet mellom Hans Holmboe gate og Fosswinkelsgate i Bergen NTB scanpix
Natt til 2. Påskedag malte gatekunstneren AFK dette veggmaleriet av Sylvi Listhaug på hjørnet mellom Hans Holmboe gate og Fosswinkelsgate i Bergen NTB scanpix Foto: Breistein, Emil Weatherhead

Kunstneren selv sa til TV 2 at kunstverket var ment som mediekritikk.

– Meningen var ikke å henge ut Sylvi, men prøve å illustrere hvordan media velger å fokusere på enkeltsaker fremfor å dekke tema som er langt viktigere, sier den anonymiserte kunstneren AFK til TV 2.

På maleriet fant man ordene «Min Kamp» over magen til den tidligere justisministeren og «Yemen» skrevet i bakgrunnen av bildet. Kunstneren mener overskriftene bak Listhaug burde få mer oppmerksomhet enn henne.

Den avgåtte justisministeren uttalte til TV 2 tirsdag at hun ikke ønsket å bruke tiden sin på å kommentere eller mene noe om maleriet.