Russlands president Vladimir Putin under en pressekonferanse med sin tyrkiske kollega Tayyip Erdogan i Ankara. Foto: Burhan Ozbilici/AP/NTB scanpix
Russlands president Vladimir Putin under en pressekonferanse med sin tyrkiske kollega Tayyip Erdogan i Ankara. Foto: Burhan Ozbilici/AP/NTB scanpix

Putin: Russland må delta i granskingen av giftangrep

Britiske forskere kan ikke bevise at nervegift ble laget i Russland.

Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) har kalt inn til møte om giftangrepet mot den russiske eksspionen Sergej Skripal og hans datter i Salisbury.

Storbritannia har anklaget Russland for å stå bak angrepet, og uttalt at det var nervegiften Novitsjok som ble brukt.

OPCW har fått rettslig kjennelse til å innhente prøver av Skripal, og skal onsdag holde et møte om giftangrepet bak lukkede dører i organisasjonens hovedkvarter i Haag i Nederland.

OPCW har tidligere uttalt at ingen har meldt fra om at de har eller har hatt denne nervegiften til dem, noe Russland, som nekter for at de sto bak giftangrepet, også har pekt på.

– Avledningsmanøver

Ifølge OPCW er det Russlands representant i organisasjonen som har bedt om møtet onsdag.

Etter planen starter det lukkede møtet klokken 10 onsdag ved OPCWs hovedkvarter i Haag i Nederland. Britiske myndigheter mener møtet er et ledd i en russisk plan om å undergrave etterforskningen.

– Det russiske initiativet er en avledningsmanøver som har til hensikt å undergrave OPCWs arbeid med å nå fram til en konklusjon, heter det i en uttalelse fra det britiske utenriksdepartementet tirsdag ettermiddag.

Russlands president Vladimir Putin mener på sin side at møtet er nødvendig for å kunne legge til side alle spekulasjoner.

Moskva ønsker grundig gransking og Russland krever å få delta i granskingen, uttalte Putin under et besøk i Tyrkia tirsdag kveld.

Presidenten viste til uttalelser fra britiske eksperter tidligere på dagen om at det ikke har latt seg gjøre å slå fast hvor nervegiften ble produsert, og la til at den type nervegift som ble brukt, kan ha blitt produsert i rundt 20 ulike land.

Forskere kan ikke bevise

Britiske forskere kan ikke bevise myndighetenes påstand om at nervegiften som ble brukt mot eksspionen Sergej Skripal og hans datter, var laget i Russland.

– Vi har ikke identifisert den nøyaktige kilden, men vi har lagt frem vitenskapelige opplysninger overfor regjeringen, som deretter vil ha tilgang på en rekke andre kilder til å utarbeide en konklusjon, sier Gary Aitkenhead, leder ved det militære forsvarslaboratoriet Porton Down, til Sky News.

Forskerne har imidlertid klart å slå fast at nervegiften som ble brukt mot Sergej og Julia Skripal i Salisbury 4. mars, var av typen Novitsjok, en fellesbetegnelse for en type militær nervegift utviklet på slutten av den kalde krigen i det daværende Sovjetunionen.

– Vår jobb er å legge fram vitenskapelig bevis for å slå fast hvilken type nervegift det dreier seg om. Vi har identifisert at giften tilhører denne spesifikke familien nervegifter, men det er ikke vår jobb å si noe om hvor den ble produsert, sier han.

Russiske eksperter som deltok i utviklingsprogrammet, har uttalt at det fantes en rekke ulike typer nervegifter omtalt med fellesnavnet Novitsjok som i ettertid kan ha havnet på avveie i andre land, og at blodprøver kan gi svar på hvilken av typene det dreier seg om.

(©NTB)