Kunstneren til TV 2: – Meningen var ikke å henge ut Sylvi

– Bildet har gjort jobben sin og fått frem et poeng, sier den anonyme kunstneren som malte en korsfestet Sylvi Listhaug til TV 2 tirsdag.

Den anonyme gatekunstneren AFK overrasket innbyggerne i Bergen 2. påskedag med et veggmaleri av en korsfestet Sylvi Listhaug.

Bildet ble malt på en vegg i Hans Holmboes gate i Bergen sentrum.

Kunstneren, kjent bare som AFK, har tidligere uttalt til TV 2 at maleriet er hans bidrag til debatten.

Kritikk mot media

Veggmaleriet har fått massiv medieoppmerksomhet, og ble satt opp knappe to uker etter den tidligere justisministeren annonserte sin avgang.

– Selv om verket kunne tolkes på forskjellige måter, var det egentlig en kritikk mot media, forteller den anonyme kunstneren til TV 2.

AFK kaller verket «Making a martyr».

Mandag kveld sendte også kunstneren en lengre forklaring av kunstverket til TV 2, som du kan lese nederst. Der sier han blant annet at bildet må leses symbolsk.

– Meningen var ikke å henge ut Sylvi, men prøve å illustrere hvordan media velger å fokusere på enkeltsaker fremfor å dekke tema som er langt viktigere, sier vedkommende.

På maleriet finner man ordene «Mein Kampf» over magen til den tidligere justisministeren og «Yemen» skrevet i bakgrunnen av bildet. Kunstneren mener overskriftene bak Listhaug burde få mer oppmerksomhet enn henne.

Vil ikke kommentere

Sylvi Listhaug ønsker ikke å si noe bildet som dukket opp i Bergen søndag.

Den avgåtte justisministeren uttalte til TV 2 tirsdag at hun ikke ønsket å bruke tiden sin på å kommentere eller mene noe om maleriet.

Frps innvandringspolitiske talsperson Jon Engen-Helgheim tar oppstyret med ro, og mener kunstnere må få uttrykke det de vil.

– Jeg mener at politikere får holde på med politikk, og så får kunstnere holde på med sitt. Men jeg klarer ikke å bli så provosert av det, sa Engen-Helgheim til TV 2.

– Grov og harselerende karikatur

Bjørgvin-biskop Halvor Nordhaug er ikke begeistret for kunstverket.

– Mitt umiddelbare inntrykk av dette er at det er en grov og harselerende karikatur. Kunstverket bygger opp under den samme retorikken som Listhaug selv bruker mye av, nemlig å sette ting på spissen og bruke sterke uttrykk, sier Nordhaug til TV 2 i en debatt med Vebjørn Selbekk – som er sjefredaktør i Dagen.

Han derimot er begeistret for kunstverket.

– Hensikten med det er å skape debatt, og det har lyktes. Jeg mener det er en mangel på denne typen hardtslående politisk satire, sier Selbekk.

Selbekk har forståelse for at enkelte føler seg støtt, men mener at det ikke kan styre hva som er tillatt å ytre.

– Ytringsfriheten må få forkjørsrett foran krenkede religiøse følelser. Det mente jeg under karikaturstriden da temaet var Islam, og det mener jeg nå når kunsten har kristne konnotasjoner.

Dette er AFKs kommentar til kunstverket

Det er viktig å starte dette innlegget med å si at dette bildet må leses symbolsk. Jeg har selvsagt ikke et ønske om å korsfeste Sylvi Listhaug. Bildet er ment som en kommentar på hennes retorikk, der hun nå «ofrer seg» for å opprettholde FrP i regjering, der hun sier at hennes ytringsfrihet blir kneblet foran er fulltallig norsk pressekorps, da hun i realiteten ble stanset i å ytre høyreekstreme meninger, konspirasjonsteorier og hatretorikk av et flertall på Stortinget. I støyen som oppstår rundt Listhaugs mediestrategi, kan man fort risikere å miste av syne noen av vår tids viktigste politiske saker. Derfor kan de som klarer å se forbi Listhaug på korset, finne langt viktigere politiske budskap, som frihet for det palestinske folk, og stopp av våpeneksport til aktørene i krigen i Yemen. Husk å alltid se bak de høyeste stemmene, det er viktig å se hele bildet.