Bildet er malt på en vegg i Hans Holmboes gate og viser Listhaug med tornekrans hengt opp på et kors. Ved beina hennes er det stilt opp mikrofoner, og flere ord, blant annet «mass surveillance» og «Yemen» er malt i bakgrunnen.
– Komplekst
Naglene som er slått gjennom Listhaugs hender, er dekorert med logoet til partiet Rødt. Det var Rødt som fremmet mistillitsforslag mot Sylvi Listhaug som justisminister.
Kunstneren som står bak bildet kaller seg AFK. Til TV 2 sier han at bildet er hans bidrag til debatten.
– Det er komplekst, men mens vi er opptatt av å krangle, mister vi fokuset på større problem som er årsaken til at vi befinner oss i denne situasjonen. Bak Sylvi Listhaug har jeg skrevet noen overskrifter som bør få større fokus enn henne, sier han.
Et Frp-logo er malt på Listhaugs venstre skulder, og på magen er det malt «Min Kamp». Tittelen på kunstverket er «Making a Martyr». Bilder av verket ble delt på AFKs Instagram-side om morgenen andre påskedag.
- Mandag kveld sendte AFK en lengre forklaring til TV 2 om bakgrunnen for kunstverket. Les kommentaren nederst i artikkelen.
Facebook-bråk
Sylvi Listhaug gikk av som justisminister 20. mars. Hun hadde da fått massiv for en Facebookpost der hun skrev at «Arbeiderpartiet mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet». Bakgrunnen var at Arbeiderpartiet ikke ville støtte et forslag fra Frp om at Justisdepartementet skulle kunne frata fremmedkrigere passet uten å gå veien om domstolene.
Da Listhaug gikk av, skrev hun på Facebook at Ap-leder Jonas Gahr Støres hensikt var vært å «kneble ytringsfriheten på et tema som er noe av det viktigste vi må diskutere for Norges fremtid».
– Det har vært en ren heksejakt der målet har vært å kneble ytringsfriheten, som for meg er en utrolig viktig norsk og vestlig verdi, sa Listhaug.
Uttalelsen vekket både forbauselse og reaksjoner. SV-leder Audun Lysbakken påpekte at Listhaug er et maktmenneske, ikke et offer.
– Hun er fri til å si hva hun vil, men når hun legitimerer ytterliggående konspirasjonsteorier, må hun få motstand, sa Lysbakken.
Jurist Anine Kierulf påpekte at ytringsfrihet ikke gir krav på å få gjennomslag for det man mener.
– Motbør mot meningsinnhold og virkemidler er ikke knebling. Det er andres bruk av den samme ytringsfriheten som du har, skrev Kierulf på Facebook.