Kinesisk romstasjon brant opp i natt

Den kinesiske romstasjon Tiangong-1 styrtet mot jorda natt til mandag, men mesteparten brant opp i atmosfæren, melder nyhetsbyrået Xinhua.

ØDELAGT: Dette bildet fra 2011 viser Kinas romsfartøy Shenzhou-8 - sammen med romstasjonen Tiangong-1 (til høyre). Foto: AP/NTB Scanpix ,
ØDELAGT: Dette bildet fra 2011 viser Kinas romsfartøy Shenzhou-8 - sammen med romstasjonen Tiangong-1 (til høyre). Foto: AP/NTB Scanpix ,

Tiangong-1 (Himmelpalasset) ble sendt i bane rundt jorda i 2011, men i september 2016 medga Kina at de hadde mistet kontroll over den drøyt 10 meter lange og 8,5 tonn tunge romstasjonen.

Lander i Stillehavet

Snart sju år etter at den ble skutt opp, er ferden over. Mesteparten av romstasjonen brant opp i atmosfæren, mens resten vil trolig lande sør i Stillehavet.

Kinas romfartsadministrasjon CMS mener det ikke er grunn til bekymring for at fragmentene som ikke brant opp, skal gjøre skade.

– Det er 10 millioner ganger mindre sjanse for å bli truffet av en bit enn det er for å bli truffet av lynet i løpet av et år, opplyste Den europeiske romfartsorganisasjon før Tiangong-1 traff jordens atmosfære.

Test i rommet

Romstasjonen var Kinas første og fungerte som en prototyp på det Kina håper skal bli en permanent romstasjon innen 2022.

I 2012 lyktes tre astronauter i romfartøyet Shenzou 9 å koble seg til Tiangong-1. Om bord var Liu Yang, Kinas første kvinnelige astronaut.

15. september 2016 skjøt Kina opp Tiangong-2, og 19. oktober samme året var Jing Haipeng den første som kunne flytte inn i romstasjonen, fulgt av Chen Dong. De to tilbrakte en måned i romstasjonen før de returnerte til Jorda.

Romfartøy styrter sjelden ukontrollert mot jorda, men det har skjedd tidligere. Den russiske romstasjonen Soviet Saljut 7 styrtet i 1991, og NASAs Skylab-romstasjon falt ned over det vestlige Australia i 1979.

(©NTB)