ETTERFORSKES: Nervegassangrepet i Salisbury i England.
ETTERFORSKES: Nervegassangrepet i Salisbury i England. Foto: Ben Stansall

Nervegassangrepet i salisbury:

Russland utviser norsk diplomat

Etter at flere europeiske land har valgt å utvise russiske diplomater etter nervegassangrepet i Salisbury, svarer nå Russland med samme mynt. Fredag bekrefter de at en rekke europeiske diplomater vil bli utvist.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

SISTE: Fredag ettermiddag bekrefter Norges utenriksdepartement at Russland nå utviser én norsk diplomat.

Norges ambassadør har vært i et møte i det russiske utenriksdepartementet fredag, etter det NRK erfarer.

Uberettiget utvisning

– Vi aner den russiske utvisningen av en norsk diplomat som uberettiget, sier pressetalskvinne i UD, Ane Lunde, TV 2.

Lunde sier at utvisningen ikke har noe med diplomatens utførelse av arbeidsoppgaver, og at vedkommende har gjort en god jobb.

– Norge ønsker fortsatt et konstruktivt forhold til Russland på områder av felles interesse og verdsetter den gode kontakten vi har i mange viktige spørsmål, sier Lunde videre til TV 2.

Fredag bekrefter Russland at de utviser en rekke diplomater fra flere europeiske land. Blant disse er to danske og én svensk diplomat.

– Det er beklagelig, men ikke uventet at Russland velger å svare på denne måten, i stedet for å konsentrere seg om å svare på de spørsmålene Storbritannia har stilt, sier pressetalskvinne, Lina Eidmark i svenske UD, til Expressen.

Møte i departementet

Ambassadører fra ni EU-land har fredag vært i et møte i det russiske utenriksdepartementet, i forbindelse med at en rekke europeiske land har utvist russiske diplomater etter nervegassangrepet i Salisbury.

Russlands utenriksminister, Sergey Lavrov, annonserte torsdag at Moskva ville utvise det samme antallet diplomater fra de landene som har utvist russiske diplomater, etter nervegassangrepet i Salisbury i England.

Nekter innblanding

Russland har forøvrig nektet all innblanding i nervegassangrepet, og uttalte tidligere denne uken at de ville svare med samme mynt som de europeiske landene som nå har valgt å utvise russiske diplomater.

Tidligere i uken har et titalls land, deriblant USA, flere EU-land og NATO utvist over 150 russiske diplomater.

Det skriver nyhetsbyrået AP.

Nyhetsbyrået RIA skriver at det russiske utenriksdepartementet har gitt Storbritannia en måned til å kutte diplomatiske oppdrag til Russland, til samme antall som det er russiske diplomater i Storbritannia.

Utviser en rekke diplomater

Nyhetsbyrået Reuters skriver at ambassadører fra Frankrike, Tyskland, Italia, Polen, Nederland, Kroatia, Belgia, Ukraina, Sverige, Australia og Tsjekkia har blitt observert kjørende inn til utenriksdepartementet.

Ifølge Sky News har Russland nå utvist to nederlandske, fire polske og fire tyske diplomater.

Saken oppdateres!