STENGT: Slik så E6 ved Langfjordbotn ut torsdag formiddag. Veien er en av dem som er stengt.
STENGT: Slik så E6 ved Langfjordbotn ut torsdag formiddag. Veien er en av dem som er stengt. Foto: Webcam / Statens vegvesen

Uværet herjer i nord: – Nesten hele Finnmark er stengt

Seks fjelloverganger og en rekke mindre veistrekninger i Finnmark og Troms er stengt som følge av ras og uvær. Flere bygder og fiskevær er isolert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I Finnmark er E6 stengt mellom Langsfjordbotn og Alta etter et nytt ras natt til torsdag, skriver iFinnmark. Europaveien er også stengt ved Sennalandet og Hatter.

Til sammen er 29 veistrekninger stengt i landets nordligste fylke, mens fem er kolonnekjørt.

– Nesten hele Finnmark er stengt. Det er uvær og fare for ras, og noen steder har det gått ras. I tillegg er det nok litt kø på geologer og skredeksperter når det er slikt. Det er litt ekstremt akkurat nå, med så mange stengte veier samtidig, sier trafikkoperatør Bente Nyland ved Veitrafikksentralen (VTS) til avisen torsdag morgen.

For de fleste av veiene vil det bli gjort nye vurderinger i løpet av torsdag formiddag.

Torsdag ettermiddag bekrefter Statens Vegvesen at en av strekningene nå er åpen for trafikk.

Dette gjelder for Fylkesvei 102 mellom Breivikbotn og Sørvær.

Evakuert i Troms

Ifølge Vegvesenets oversikt er i tillegg minst 10 veistrekninger i Troms stengt som følge av uvær, ras eller fare for ras. Blant dem er veien inn til bygda Oldervik i Troms, der 23 måtte bli evakuert i båt som følge av et større ras ved 19-tiden onsdag kveld.

Raset slo ut strømmen i bygda, og politiet opplyser til NRK torsdag formiddag at ytterligere seks personer har latt seg evakuere frivillig.

– Det er tre grunner til evakueringen. Bygda er isolert på grunn av skredet. I tillegg er det ikke helt utelukket at det kan gå flere skred. Skredet har også tatt med seg høyspentledningen, så store deler av bygda er uten strøm, forklarte operasjonsleder Steinar Gudmundsen i Troms politidistrikt til NTB natt til torsdag.

Om lag 20 innbyggere har valgt å bli igjen i Oldervik, opplyser politiet.

I tillegg til problemene rundt Oldervik er E6 ved Kvænangsfjellet stengt på grunn av uvær. Det samme er E6 mellom Storsandnes og Langfjordsbotn, hovedferdselsåra mellom Troms og Finnmark, som er stengt på grunn av snøras og fare for ras.

Mattrøbbel i Nordkapp

Dagbladet skriver at bygder og flere fiskevær er isolert på grunn av de mange stengte veiene.

Blant områdene uværet har rammet hardest, er Nordkapp kommune, der flere veier har vært stengt siden slutten av forrige uke. Flere fiskevær i kommunen er fullstendig isolert, og uværet har også ført til problemer med matforsyningen, ifølge NRK.

Nordkapp kommune har løst problemet med stengte veier og dårlig vær med at butikkene kommer til å være fleksibel i påskehøytiden, opplyser rådmann Raymond Robertsen,

– De holder åpent om det settes opp kolonner. I tillegg har private fiskere og andre skysset ut mat på bestilling til folk som bor der ute, sier Robertsen, som skryter av initiativene som folk tar for å hjelpe hverandre når kommunen er isolert.

– Det er helt eksepsjonelt det man ser, sier han.

Obs-varsel

Meteorologisk institutt har sendt ut obs-varsel for deler av de to fylkene på grunn av snøbyger, sterk vind og snøfokk. Vinden vil først avta utover torsdag ettermiddag.

I Vest-Finnmark, Nord-Troms, Lyngen, Tromsø og Indre Troms er det i tillegg sendt ut snøskredvarsel med faregrad 4 for torsdag.

I Vest-Finnmark vedvarer faregrad 4 fredag, mens for de andre områdene minker skredfaren til nivå 3 – som fortsatt er et høyt farenivå.

(©NTB)