UTVISES: Syv russiske diplomater utvises fra NATO.
UTVISES: Syv russiske diplomater utvises fra NATO. Foto: Emmanuel Dunand/AFP

Stoltenberg utviser syv russiske diplomater

NATO-leder Jens Stoltenberg utviser syv russiske diplomater.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Syv russere utvises fra Russlands delegasjon til NATO, opplyser alliansens generalsekretær Jens Stoltenberg.

I tillegg vil tre andre russiske diplomater bli nektet akkreditering. Utvisningene skjer i kjølvannet av nervegiftangrepet i Storbritannia 4. mars, mot en russisk eksspion og datteren hans.

– Salisbury-angrepet er første gangen nervegass blir brukt i NATO-områder. Det er imidlertid ikke den enkelthendelsen som er grunnen til denne samlede NATO-reaksjonen, men et bredere mønster av uforsvarlig russisk oppførsel på Krim-halvøya, gjennom cyber-angrep og våpenopprustning, sa Stoltenberg på en pressekonferanse tirsdag.

– Jeg tror Russland har undervurdert samholdet blant NATOs allierte. I mange år har vi redusert investeringer i forsvar, men nå har vi økt investeringene. I tillegg står vi samlet i de økonomiske sanksjonene mot Russland, sier Stoltenberg.

Utvisninger

Mandag ble det kjent at en rekke EU-land, samt USA og Canada, utviser til sammen over 100 russiske diplomater.

I Norge utvises én russisk diplomat.

– Bruken av nervegass i Salisbury er svært alvorlig. Dette er det første gang kjemivåpen er brukt på europeisk jord siden andre verdenskrig. En slik hendelse må få konsekvenser. Her står Norge sammen med Storbritannia, allierte, partnere og naboland, uttalte utenriksminister Ine Eriksen Søreide mandag.

Den russiske ambassaden i Oslo har i etterkant advart om at Norges utvisning vil få konsekvenser.

Spent situasjon

Storbritannia og andre vestlige land mener Russland sto bak nervegiftangrepet mot en russisk eksspion og datteren hans i Salisbury, noe russiske myndigheter avviser.

Eksspionen Sergej Skripal og datteren ligger fortsatt innlagt på sykehus med kritiske skader. Nervegiften har ifølge Reuters trolig ført til at de får varige hjerneskader, og at de muligens aldri vil komme seg.