Norge utviser én russisk diplomat

OSLO (TV 2): Norsk UD har besluttet å utvise én russisk diplomat ved den russiske ambassaden i Oslo. Totalt 18 land utviser russiske diplomater etter Salisbury-angrepet.

NERVEGIFTANGREP: Den russiske eksspionen Sergej Skripal og hans datter ble funnet på en parkbenk i Salisbury i Storbritannia 4. mars. Det ble brukt nervegift i angrepet mot dem. Foto: Peter Nicholls/NTB scanpix
NERVEGIFTANGREP: Den russiske eksspionen Sergej Skripal og hans datter ble funnet på en parkbenk i Salisbury i Storbritannia 4. mars. Det ble brukt nervegift i angrepet mot dem. Foto: Peter Nicholls/NTB scanpix

Det norske Utenriksdepartementet (UD) utviser én russisk diplomat fra Norge i kjølvannet av nervegiftangrepet i Storbritannia 4. mars.

Utvisningen føyer seg i rekken av et titalls russiske diplomater som mandag ble utvist fra en rekke EU-land og USA etter nervegiftangrepet.

I alt 110 russiske diplomater utvises fra Norge, EU, Storbritannia, Ukraina, USA og Canada.

– På grunnlag av en bred vurdering - der også reaksjoner fra allierte og partnere har inngått - har vi i dag besluttet å anmode én diplomat ved den russiske ambassaden i Oslo om å forlate landet. Dette er blitt formidlet til Russlands ambassadør i Oslo. Med denne beslutningen viser Norge solidaritet med Storbritannia og står på linje med allierte og partere i en felles reaksjon på Russlands rolle i denne hendelsen, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) i en pressemelding.

– Bruken av nervegass i Salisbury er svært alvorlig. Dette er det første gang kjemivåpen er brukt på europeisk jord siden andre verdenskrig. En slik hendelse må få konsekvenser. Her står Norge sammen med Storbritannia, allierte, partnere og naboland, sier Eriksen Søreide.

– Vil ikke spekulere i russisk reaksjon

Utenriksministeren sier at hun har vært i samtaler med den britiske utenriksministeren Boris Johnson om situasjonen.

– Vi har, i likhet med europeiske partnere og allierte, uttrykt solidaritet med og støtten til Storbritannia i denne saken. Jeg har også formidlet dette direkte i samtaler med utenriksminister Boris Johnson, sier Eriksen Søreide.

Utenriksministeren opplyser til TV 2 at de har fått opplysninger fra britisk etterretning om etterforskningen av nervegiftangrepet.

– Vi har fått omfattende dokumentasjon fra britene. Vi har også notert oss at Russland verken har vært interessert i å svare på britenes spørsmål, eller bidra til å opplyse saken, sier hun til TV 2.

Hun vil ikke gi ytterligere detaljer om den russiske diplomaten som utvises fra Norge.

– Hva slags reaksjon forventer du fra russerne nå?

– Det vil jeg ikke spekulere i, men det er selvsagt alltid en del av vurderingene vi gjør i sånne type saker, sier Eriksen Søreide.

Russlands ambassade i Oslo har så langt ikke kommentert utvisningen.

USA utviser 60

Tidligere mandag ble det kjent at regjeringen i USA utviser 60 russiske diplomater og stenger det russiske konsulatet i Seattle.​ 12 av dem er spioner tilknyttet den russiske FN-delegasjonen, ifølge en uttalelse fra amerikansk UD.

I en uttalelse fra Det hvite hus står det at utvisningen skjer i samhandling med NATO-allierte land:

– Dagens handlinger gjør USA tryggere ved å redusere Russlands muligheter til å spionere på amerikanere, og å utføre skjulte oppdrag som truer USAs nasjonale sikkerhet.

– Med disse stegene gjør USA og våre allierte det klart for Russland at handlinger har konsekvenser, heter det i uttalelsen.

Storbritannia takker

I tillegg til utvisningen fra Norge har 17 land gjennomført utvisninger mandag. Det er totalt snakk om hittil 110 utviste russiske diplomater. Storbritannia har tidligere utvist 23 russiske diplomater.

  • 60 utvisninger i USA.
  • 4 utvisninger i Canada.
  • 4 utvisninger i Tyskland.
  • 4 utvisninger i Frankrike.
  • 4 utvisninger i Polen.
  • 2 utvisninger i Danmark.
  • 2 utvisninger i Italia.
  • 2 utvisninger i Spania.
  • 13 utvisninger i Ukraina.
  • 2 utvisninger i Nederland.
  • 3 utvisninger i Tsjekkia.
  • 3 utvisninger i Litauen.
  • 1 utvisning i Latvia.
  • 1 utvisning i Sverige.
  • 1 utvisning i Kroatia.
  • 1 utvisning i Estland.
  • 1 utvisning i Finland.
  • 1 utvisning i Romania.

Storbritannia er takknemlig for støtten fra Storbritannias allierte, og kaller USAs og EUs utvisning av russiske diplomater «den største utvisningen av russiske etterretningsagenter noensinne».

– Russland kan ikke bryte internasjonale regler ustraffet, sier utenriksminister Boris Johnson mandag.

Både i Sverige og Danmark er det også utvist diplomater mandag. Sveriges statsminister Stefan Löfven bekreftet utvisningen mandag ettermiddag.

– Drapsforsøket i Salisbury er større enn et bilateralt spørsmål mellom Storbritannia og Russland, sier han i en pressemelding.

Også Canada kunngjorde fire utvisninger mandag. Ifølge landets utenriksminister Chrystia Freeland har de brukt sin diplomatiske status til å true Canadas sikkerhet.

Tilsvarende motsvar

Russland planlegger nå et motsvar, ifølge utenriksminister Sergej Lavrov. En russisk politiker sier at minst 60 amerikanere bør utvises, ifølge Reuters.

Det russiske utenriksdepartementet sier responsen vil innebære utvisning av like mange utenlandske diplomater som antallet utviste russiske tjenestemenn. Det melder det russiske nyhetsbyrået RIA, som siteres av nyhetsbyrået Reuters.

I forrige sa EUs stats- og regjeringssjefer i en felles erklæring at de er enige i den britiske regjeringens vurdering om at det høyst sannsynlig er Russland som er ansvarlig for angrepet.

Ble kalt inn på teppet

De russiske ambassadørene i Latvia, Litauen, Estland og Polen ble kalt inn på teppet av landenes utenriksdepartementer etter giftangrepet, melder nyhetsbyråene Tass og RIA.

Innkallelsen kom etter at den russiske eksspionen Sergej Skripal og hans datter ble forgiftet med nervegass i den britiske byen Salisbury 4. mars.

Storbritannia utviste i etterkant 23 russiske diplomater fra landet, og Moskva svarte med å utvise like mange britiske diplomater fra Russland.

(NTB/TV 2)