Espen Barth Eide, (Ap) (t.h) og Bjørnar Moxnes (Rødt) i stortingssalen under behandlingen av spørsmålet om norsk tilslutning til EUs energibyrå ACER.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Espen Barth Eide, (Ap) (t.h) og Bjørnar Moxnes (Rødt) i stortingssalen under behandlingen av spørsmålet om norsk tilslutning til EUs energibyrå ACER. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: Poppe, Cornelius

Stortinget sier ja til Acer

Etter en langvarig og følelsesladd debatt ble det stortingsflertall for norsk tilslutning til EUs energipakke 3 og det omstridte energibyrået Acer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag ettermiddag stemte Stortinget for Norges tilslutning til EUs såkalte energipakke 3. Målet med pakken er å utnytte strømkapasiteten i EU på best mulig vis, gjennom å skape et samlet marked for gass og elektrisitet i EU.

Etter votering ble det stortingsflertall for norsk tilslutning til EUs energipakke 3 og det omstridte energibyrået ACER.

Det har vært en debatt preget av sterke meninger og følelser.

– Uklokt

Høyre og Fremskrittspartiet er for samarbeidet, og det omstridte forslaget fikk flertall med regjeringspartiene og Arbeiderpartiet (AP).

Dette har skapt stor indre strid i AP, og hissig reaksjon blant de andre opposisjonspartiene på Stortinget, som mener Norge gir fra seg suverenitet over sine energiressurser.

– Jeg mener det er svært uklokt og overraskende når man tenker på hvor viktig det er med energipriser for vår industri, men vi kommer til å stå på videre, sier senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum torsdag kveld.

Les også: ​11 ting du må vite om ACER

I AP har striden stort sett stått om én ting: Den undersjøiske kraftkabelen NorthConnect.

– Synd at Ap står sammen med høyresiden

De øvrige opposisjonspartiene mener Arbeiderpartiet med dette er med på å gi norsk suverenitet over våre egne energiressurser fra seg. De frykter også høyere strømpriser noe som vil gå spesielt ut over industri som i dag har en konkurransefordel med billig strøm.

– Jeg synes det er synd at Arbeiderpartiet står sammen med høyresiden i dette spørsmålet. Det viser at i spørsmål om å avgi suverenitet til EU, så er ikke Ap på den siden som står for at folk og folkevalgte i Norge skal beholde makta, sier stortingrepresentant Kari Elisabeth Kaski i SV til TV 2.

Unntaket er MDG som er for avtalen på grunn av et miljøhensyn. De mener fordelen ved å kunne levere fornybar energi til Europa er grunn nok til å stemme ja til samarbeidet.

Arbeiderpartiet har forutsatt utsettelse av utbygging av denne tredje utenlandskabelen for å støtte energisamarbeidet. Det har vært mye uro om dette punktet er inkludert i, og olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) forsikret torsdag stortinget om at regjeringen vil respektere avtalen de har gjort med AP og MDG, og at det er mulig for Norge og trekke seg ut av avtalen i fremtiden.

– Det er ingenting ved ACER eller energipakke 3 som bidrar til høyere priser på strøm i Norge, gjentok Søviknes torsdag kveld.