Facebook-skandalen:

Her blir direktøren tatt på fersken av skjult kamera

Direktøren i Cambridge Analytica (CA) er suspendert etter at han i hemmelige opptak hevdet at selskapet spilte en stor rolle i å sikre Donald Trump valgseieren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag viste britiske Channel 4 opptak der CAs direktør Alexander Nix skryter av det skandalerammede selskapets påståtte rolle i å sikre Trumps knappe valgseier i 2016.

CA er et politiske kommunikasjonsfirma, og de anklages for å ha samlet inn opplysninger fra 50 millioner Facebook-brukere.

Informasjonen skal ha blitt brukt til å forutsi og påvirke velgernes valg, og analyser ble solgt til Trumps valgkampstab.

Skryter i skjult opptak

– Vi gjorde alle undersøkelsene, all dataen, alle analysene, all målrettingen, vi styrte den digitale kampanjen, TV-kampanjen og våre data preget hele strategien, sier Nix i Channel 4s opptak, som ble gjort av en reporter som lot som han var en kunde av CA.

Videre hevdes det i Channel 4-reportasjen at CA med sitt bidrag hjalp Trump til seier med bare 40.000 stemmers overvekt i tre delstater, noe som skal ha sikret ham presidentposten til tross for at Hillary Clinton fikk over 3 millioner flere stemmer på landsbasis.

Se deler av opptaket øverst!

Styret i selskapet opplyste trisdag at Nix er suspendert med umiddelbar virkning og i påvente av en «full, uavhengig gransking» av saken. Styret viser til Nix' uttalelser i Channel 4s opptak, samt andre anklager mot direktøren.

Nix avviser at han har gjort noe galt og sier til BBC at opptakene ble gjort for å sette CA i forlegenhet.

– Vi anser dette som et koordinert angrep fra mediene som har pågått i mange, mange måneder med den hensikt å skade selskapet som hadde noe å gjøre med valget av Donald Trump, sier han.

Facebook: – Vi er bedratt

EU-parlamentet og det britiske parlamentet har krevd svar fra Facebook-sjef Mark Zuckerberg på hvordan informasjon om millioner av brukere havnet på avveie, og Facebook sier selskapet er opprørt over misbruket av personopplysninger.

Med det legger de skylden for skandalen på det britiske selskapet CA, som leverte tjenestene til president Donald Trump under valgkampen i 2016.

– Hele selskapet er opprørt over at vi ble bedratt. Vi er forpliktet til å rette oss sterkt etter våre retningslinjer om å beskytte persondata og vil ta alle nødvendige skritt for å sørge for at dette skjer, heter det i en uttalelse fra Facebooks hovedkvarter.

Zuckerberg og Facebook-topp Sheryl Sandberg jobber «døgnet rundt for å få fram alle fakta og foreta nødvendige tiltak framover, for de forstår hvor alvorlig denne saken er», heter det videre.

Facebook-aksjen har rast på børsen etter at saken ble rullet opp i The Observer og New York Times i helgen.

(©NTB/TV 2)