Gjerningsmannen satt fast bilen sin i snøen ved dette garasjeanlegget. Da polakken kom til for å hjelpe, oppsto en uenighet som endte med at han ble skutt og drept.
Gjerningsmannen satt fast bilen sin i snøen ved dette garasjeanlegget. Da polakken kom til for å hjelpe, oppsto en uenighet som endte med at han ble skutt og drept. Foto: Audun Braastad / NTB Scanpix

Hjalp til med å få løs bilen – ble skutt og drept

Politihuset, Oslo (TV 2): Politiet mener det var en bagatell som gjorde at en polsk mann i 30-årene ble drept i et parkeringsanlegg på Bjørndal i Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiet etterforsker tre skyteepisoder i Oslo på kort tid: På lørdag for en drøy uke siden ble det løsnet skudd mellom to grupperinger på Jordal.

Sent søndag kveld ble det igjen løsnet skudd mellom to grupper – denne gangen på Lambertseter.

Grytidlig mandag morgen for en uke siden skjedde den siste, fatale episoden. En polsk mann i 30-årene ble skutt og drept i et garasjeanlegg på Bjørndal, lengst sør i Oslo.

Totalt har politiet siktet åtte personer i de tre sakene. Seks av dem sitter i varetekt. Fem er siktet for overtredelser av våpenloven, mens en er siktet for forsettlig drap.

Kjørte seg fast

Den mandagsmorgenen da drapet skjedde, lavet snøen ned på Bjørndal i Oslo. Politiet mener at polakken var på vei til jobb da han ble skutt i garasjeanlegget.

I dag kom politiet med flere oppsiktsvekkende detaljer om hva de mener skjedde kort tid før drapet.

– Vi mener at han som er siktet for drapet kom til garasjen i en bil, men at han kjørte seg fast i snøen mellom to av garasjene. Avdøde og to andre forsøkte deretter å hjelpe til med å få løs bilen.

Politiadvokat i Oslo politidistrikt, Christian Hatlo.
Politiadvokat i Oslo politidistrikt, Christian Hatlo. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix

– Da oppsto en situasjon mellom siktede og avdøde, altså en form for uenighet. Det endte med at siktede skjøt og drepte et uskyldig offer, sa politiadvokat Christian Hatlo på en pressekonferanse tirsdag.

Stjal avdødes bil

Slik politiet ser saken nå, så fremstår det som at drapet ble utløst av en bagatell.

Etter drapet, tok gjerningsmannen avdødes bil og kjørte fra stedet. Kjøretøyet ble funnet noen hundre meter fra åstedet.

Politiet vet foreløpig ikke hvorfor gjerningsmannen befant seg i garasjeanlegget mandag morgen.

LES OGSÅ: Gjerningsmannen er straffedømt flere ganger tidligere.

Det ble igangsatt en stor politijakt etter drapsmannen. Han meldte seg for politiet halvannet døgn etter skytingen.
Det ble igangsatt en stor politijakt etter drapsmannen. Han meldte seg for politiet halvannet døgn etter skytingen. Foto: Audun Braastad / NTB Scanpix

Er svært lei seg

Siktedes forsvarer, advokat Morten Furuholmen, sier til at hans klient er svært lei seg etter det som har skjedd.

– Han har forklart at seg om det som skjedde, og han har sagt at han ikke hadde til hensikt å fyre av skudd. Dette er en utilsiktet handling som han har beklaget på det sterkeste.

– Hvorfor trakk han våpen?

– Jeg kan ikke gå inn på detaljer, svarer Furuholmen.

Advokat Morten Furuholmen forsvarer den drapssiktede mannen i 30-årene.
Advokat Morten Furuholmen forsvarer den drapssiktede mannen i 30-årene. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

– Hva gjorde han i garasjen?

– Jeg kan ikke gå inn på denne typen detaljer så lenge saken er under etterforskning.

Knyttes til alle skytingene

Foreløpig er mannen i 30-årene siktet for forsettlig drap. Politiet mener at de også kan knytte han til skyteepisodene på Jordal og på Lambertseter, men han har foreløpig ikke forklart seg om disse hendelsene.

Nå jobber politiet med å finne ut hva konflikten mellom de kriminelle miljøene handler og dermed finne ut hva som utløste skyteepisodene forrige helg.

– Vi har god oversikt over persongalleriet i disse sakene, men vi kan heller ikke utelukke flere pågripelser, sier politiadvokat Hatlo.