Siv Jensen: – Vi var klare til å gå ut av regjeringen

Frp-lederen sier det ikke var aktuelt å bøye av for kravet fra Ap og KrF om å skifte ut Sylvi Listhaug.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Frp-leder Siv Jensen sa på en pressekonferanse tirsdag formiddag at Frp har stått samlet bak justisminister Sylvi Listhaug i debatten som har rast i over en uke nå.

– Vi var rede til å gå ut av regjering, som svar på et mistillitsforslag. Det var altså ikke aktuelt for vår del å bøye av for kravet fra Arbeiderpartiet og Kristelig folkeparti om å skifte ut Sylvi Listhaug, sa Jensen.

– Har gitt Listhaug den beste starten på en videre karriere

Hun sa hun er lei seg for at Listhaug nå har valgt å trekke seg som justisminister, og hadde håpet at Listhaug kunne fortsette.

– Hun har vært, og ville vært, en god justisminister for Norge og for Fremskrittspartiet, men jeg har respekt og forståelse for at Sylvi ikke ville at en ny regjering uten Fremskrittspartiet ville lagt om kursen i norsk politikk, ville lagt om innvandringspolitikken. Og jeg kan garantere at Sylvi Listhaugs politiske karrire ikke er over med dette. Den har såvidt begynt. Ap og KrF har ikke klart å fjerne Sylvi Listhaug, de har snarere tvert imot gitt henne den beste starten på hennes videre karriere, sa Jensen.

Hun kalte også debatten for «et kraftig overspill fra opposisjonen», men sier at Frp er vant til å få tøffe merkelapper.

– Vi er ikke offer. Sylvi er ikke noe offer. Vi er snarere tvert imot opptatt av å styre landet.

Startet med et Facebook-innlegg

Kjernen av saken er en politisk uenighet om hvem som skal ha rett til å ta bort statsborgerskapet til kjente terrorister som innehar dobbelt statsborgerskap. Høyre og Fremskrittspartiet mener politiet skal ha rett til å ta statborgerskapet fra folk, mens de andre partiene på Stortinget - altså et flertall - mener en domstol må gjøre dette.

Sylvi Listhaug publiserte i begynnelsen av mars et Facebook-innlegg der hun skrev at «Arbeiderpartiet mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet», akkompagnert av et bilde av bevæpnede og maskerte personer.

I etterkant av Facebook-oppdateringen, og alle reaksjonene mot den, nektet Listhaug å beklage og slette innlegget. Til slutt ble det slettet, med bakgrunn i at Listhaug ikke hadde rettighetene til bildet som ble brukt.

Listhaug skulle si beklage fra Stortingets talerstol i forrige uke, men måtte opp på talerstolen hele fire ganger før Stortinget så seg fornøyd med unnskyldningen. Samtidig fremmet Rødt et mistillitsforslag som etter unnskyldningsseansen ble støttet av MDG, SV, Ap og Sp. Mandag ble det klart at KrF heller ikke hadde tillit til Listhaug.