I biografien «Harry: Life, Loss, and Love» skriver forfatter og kongehusekspert Katie Nicholl at Storbritannias prins Harry (33) bare var få centimeter fra å bli drept i Afghanistan.

Prinsen var i 2007 til 2008 utstasjonert i Helmand-provinsen i Afghanistan, hvor han tjente under regimentet Household Cavalry.

Major Mark Millford har tidligere fortalt at Helmand-provinsen var «så farlig som det kan bli», skriver Daily Mail.

Fryktet «game over»

I boka forteller kaptein Dickon Leigh-Wood at han husker godt hendelsen som kunne ha ført til at prinsen mistet livet.

Det var da en konvoi av kjøretøyer kjørte gjennom det støvete landskapet, at en av soldatene i Harrys tropp oppdaget noe på veien samtidig som ett av kjøretøyene rullet over gjenstanden.

UTSTASJONERT: Prins Harry fotografert i Helmland-provinsen sør i Afghanistan da han var utstasjonert der som helikopterflyger.
UTSTASJONERT: Prins Harry fotografert i Helmland-provinsen sør i Afghanistan da han var utstasjonert der som helikopterflyger. Foto: John Stillwell/AP

Alle fikk ordre om å stoppe.

Det skulle vise seg at den nesten umerkelige gjenstanden var en såkalt IED, som er en improvisert sprengladning, altså en mine, som eksploderer ved bevegelse.

Situasjonen var svært alvorlig, og kaptein Dickon Leigh-Wood legger ikke skjul på dette i biografien.

– Man tenker automatisk at den kommer til å gå av. Det var det, sier han i boka.

Og:

– Kjøretøyene foran, inklusive Harrys, hadde unngått trykkplaten fra en IED med bare 15 centimeter. Hvis noen av oss hadde kjørt over den, ville det ha vært «game over».

Drepte Taliban-krigere

Prins Harry tjenestegjorde som helikopterflyger i Afghanistan, og i 2013 innrømmet han å ha drept Taliban-krigere.

Innrømmelsen førte til at Taliban truet med å drepe prinsen.

GIFTEKLARE: Prins Harry og hans Meghan Markle under annonseringen av sin forlovelse i Sunken Garden utenfor Kensington Palace 14. desember i fjor.
GIFTEKLARE: Prins Harry og hans Meghan Markle under annonseringen av sin forlovelse i Sunken Garden utenfor Kensington Palace 14. desember i fjor. Foto: Daniel Leal-olivas/AP

– Vi vil gjøre alt vi kan for å drepe prins Harry og alle andre britiske soldater som er utstasjonert i Helmand, sa en talsmann for Taliban til nyhetsbyrået AFP.

Fem år tidligere ble prinsen i all hast trukket ut av Afghanistan etter at det ble kjent at han tjenestegjorde i det krigsherjede landet.

Frykter for prinsens sikkerhet

I mai duket et storslått bryllup når prins Harry gifter seg med Meghan Markle (36) i St. George's Chapel i Windsor Castle.

På grunn av prinsens militære fortid, blir bryllupet en stor sikkerhetsutfordring.

Slottet ligger like ved Themsen, og er enkelt å overvåke. Slottet ble i sin tid konstruert slik at man enkelt kunne se når fienden nærmet seg.

Dette gjør at slottet er enklere å vokteS enn for eksempel Westminster Abbey, hvor prins William (35) og hertuginne Kate (35) giftet seg.

– Jeg blir virkelig overrasket hvis sikkerhetsutfordringer ikke var hovedårsaken til at Windsor og ikke Westminster ble valgt, har sikkerhets- og etteretningprofessor Anthony Glees (69) ved Buckingham University fortalt The Mirror.

Og:

– Harry er en stor sikkerhetsrisiko på grunn av sin krigstjeneste, og det er blitt notert at han personlig skjøt medlemmer av Taliban og uten tvil drepte dem.