Ekspert: – Derfor skaper Listhaugs retorikk sinne

Sylvi Listhaugs utspill skaper splittelser og politisk krise. Retorikkekspert forklarer hvorfor ministeren provoserer mange – og forener andre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et innlegg på justisminister Sylvi Listhaugs (Frp) Facebook-side har denne uken blitt starten på et enormt politisk kaos på Stortinget.

Mens opposisjonspartiene raser, sender støttegrupper blomsterhav til Listhaug og mener Frp-politikeren er urettferdig behandlet.

– Det er flere ting ved Facebook-innlegget som provoserer. Budskapet er veldig forenklende av hele saken. Det er en innebygget mistenksomhet mot Arbeiderpartiet, og det vi i retorikken kaller en stråmannsargumentasjon, sier retorikkekspert Eirik Vatnøy til TV 2.

Han er førstelektor ved Institutt for informasjons- og medievitenskap på Universitetet i Bergen (UiB).

– Men så er det også en undertone der som kanskje treffer de mer konspiratoriske holdningene, og de litt mer mørke kreftene som har vært mye på nett og blant annet forbindes med bakgrunnen for 22. juli, sier han.

RETORIKKEKSPERT: Eirik Vatnøy er førstelektor ved UiB. Foto: TV 2
RETORIKKEKSPERT: Eirik Vatnøy er førstelektor ved UiB. Foto: TV 2

– Annen forventning

Vatnøy sier grensen for hva en politiker kan ytre seg om offentlig, avhenger av politikerens rolle.

– Det kommer an på rollen til politikeren, som er særlig interessant i denne saken. Listhaug er justisminister, og de forventer at man opptrer på en annen måte enn en hvilken som helst annen politiker, sier Vatnøy.

– At hun ikke går inn i den rollen på en måte Stortinget aksepterer, er det store problemet her, fortsetter han.

Vatnøy sier også at mange reagerer på Listhaugs terrorkort inn mot Arbeiderpartiet.

– Selv sier Listhaug at det ikke var hennes intensjon. Men det er klart ting ved den oppdateringen som er egnet på å bli tolket på den måten. De som vil støtte det konspiratoriske verdensbildet, vil finne grobunn for det budskapet i den ytringen, sier Vatnøy.

SLETTET: Sylvi Listhaug har nå slettet det svært kontroversielle innlegget fra sin offentlige Facebook-profil. Foto: Skjermdump Facebook / NTB scanpix
SLETTET: Sylvi Listhaug har nå slettet det svært kontroversielle innlegget fra sin offentlige Facebook-profil. Foto: Skjermdump Facebook / NTB scanpix

​Retorikkens kraft

KrF skal mandag ha et ekstraordinært landsstyremøte for å avgjøre om de vil vedta mistillit mot Listhaug, slik de andre opposisjonspartiene har gjort. Dersom også de stiller seg bak mistillitsforslaget, står Erna Solbergs regjering overfor en stor krise.

– Da kan Norge kastes ut i regjeringskrise, bare et halv år etter stortingsvalget. Det har ikke skjedd før, og er alvorlig, forklarte politisk kommentator Arne Strand til TV 2 før helgen.

Dersom dette skjer, kan en minister ende med å måtte gå av som følge av et Facebook-innlegg.

– Hva sier dette om retorikkens kraft i 2018?

– Det er litt å sette på spissen at man felles på grunnlag av Facebook-innlegg. En ting er ytringen i seg selv. Men retorikken i etterkant av det, og hvordan saken har blitt håndtert og kommunisert, gir selvfølgelig også grunnlag for tillit eller mistillit, sier Vatnøy.

– Kompromissløs profil

Listhaug har blant annet fått kritikk for måten hun unnskyldte Facebook-innlegget da hun var på Stortingets talerstol denne uka.

– Dette har kanskje vist at hun ikke er helt lydhør overfor Stortinget eller sin egen regjeringssjef. Det er det sentrale problemet som gjør det nødvendig for Stortinget å vurdere om de har tillit til henne, sier Vatnøy.

– Unnskyldninger krever jo innrømmelser. Hun blir bedt om å beklage og ta tilbake noe hun har sagt, og hvordan hun har sagt det. Det er ikke en feil som skal unnskyldes, men et budskap, og det gjør det kanskje særlig vanskelig, fortsetter han.

Vatnøy tror også Listhaugs politiske profil har gjort situasjonen ekstra vanskelig for henne.

– Hun har bygget opp en profil ved å være en kompromissløs og konfronterende politiker. Å gå tilbake på det er nok vanskelig, tror han.