Her ble eksspionen Sergej Skripal og hans datter funnet kollapset 4. mars.
Her ble eksspionen Sergej Skripal og hans datter funnet kollapset 4. mars. Foto: Daniel Leal-olivas/NTB scanpix

– Sannsynlig at Putin beordret nervegiftangrepet i Salisbury

Nervegiften kan ifølge britisk avis ha blitt plassert i datterens koffert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Storbritannias statsminister Theresa May sa denne uken at det er «svært sannsynlig» at Moskva er ansvarlig for nervegiftangrepet i Salisbury 4. mars.

Fredag går britenes utenriksminister Boris Johnson skrittet videre, og peker direkte på Putin.

Utenriksministeren sier ifølge Reuters at det er svært sannsynlig at Russlands president Vladimir Putin både visste om og beordret nervegiftattentatet mot eksspionen Sergej Skripal 4. mars.

– Vi har ikke noe i mot russerne, vi er i konflikt med Putins Kreml. Vi mener det er overveiende sannsynlig at det var hans beslutning å beordre bruken av nervegift på åpen gate i Storbritannia, på Europas gater, for første gang siden andre verdenskrig, sier Johnson fredag.

I et raskt tilsvar fra Kreml heter det at Johnsons kommentarer der han skylder på Putin er «sjokkerende» og «utilgivelig».​

Kan ha blitt plantet

Ifølge avisen Telegraph kan nervegiften novitsjok ha blitt plantet i datteren Julias koffert før hun reiste fra Moskva.

Britisk antiterrorpoliti sier at Julia Skripal (33) reiste fra Russland til London 3. mars, dagen før hun og faren ble funnet på en parkbenk i Salisbury. Etterforskerne mener ifølge avisen at nervegiften kan ha vært impregnert i tøy, plassert i kosmetikk, eller skjult i en gave som ble åpnet hjemme i Salisbury etter ankomst.

Den russiske etterforskningskomiteen etterforsker selv drapsforsøket på datteren. Opplysninger fra britisk etterretning tyder på at nervegift kan ha blitt plassert i Julia Skripals koffert på et tidspunkt da hun befant seg i Moskva, skriver det statskontrollerte russiske nyhetsnettstedet Sputnik.

Ifølge BBC har britisk politi åpnet drapsetterforskning etter at eksil-russeren Nikolaj Glusjkov ble funnet død i sin bolig i London. Obduksjonen viser at han døde av «trykk mot nakken».

Britisk antiterrorpoliti betegnet tidligere denne uken dødsfallet som «uforklarlig», og den russiske etterforskningskomiteen opplyser også at den vil granske dødsfallet til Glusjkov.

Et overvåkingsbilde viser den russiske eksspionen som handler i nærbutikken i Salisbury få dager før han ble forgiftet.
Et overvåkingsbilde viser den russiske eksspionen som handler i nærbutikken i Salisbury få dager før han ble forgiftet. Foto: AFP/NTB scanpix

Torsdag gikk statslederne for USA, Frankrike, Tyskland og Storbritannia ut med en felles fordømmelse, der de legger skylden på Russland for giftangrepet 4. mars.

Supergiftig

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg sier at giftattentatet i Salisbury føyer seg inn i et større bilde med russisk innblanding.

Generalsekretæren sa torsdag at det militære stridsmidlet som ble brukt, er blant de sterkeste som noensinne er utviklet. Ifølge Stoltenberg er det første gang et slikt kjemisk våpen er blitt brukt på alliert jord siden NATO ble grunnlagt.

Det supergiftige militære stridsmiddelet kan komme i både pulver- og væskeform, ifølge FFI-forsker Pål Aas.

– Dødelig dose av slike stoffer er veldig lav. Vi snakker om mengde stort som knappenålshode, sa Aas til TV 2 denne uken. (TV 2/NTB)