Støre i strupen på Listhaug etter unnskyldning

Etter å ha hørt unnskyldningen fra Listhaug, mener Støre det likevel kan være aktuelt å støtte et mistillitsforslag mot justisministeren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det har stormet rundt justisminister Sylvi Listhaug (Frp) etter at hun forrige fredag delte et bilde på Facebook av flere soldater med tildekkede ansikter, og teksten: «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet. Lik og del».

Utspillet har høstet sterk kritikk, og statsminister Erna Solberg (H) har beklaget på vegne av regjeringen. Under en debatt med Ap-leder Jonas Gahr Støre i NRK-programmet Politisk kvarter torsdag morgen sa Solberg at Listhaug kom til å stille seg bak regjeringens unnskyldning.

Ba om unnskyldning

Under debatten rundt forslaget fra Fremskrittspartiet om å kunne frata norske fremmedkrigere statsborgerskapet uten at det først avgjøres av en domstol, fikk Listhaug kritikk for utspillet sitt av flere partier. Hun fikk etter hvert ordet, og benyttet anledningen til å beklage.

– Min tanke med innlegget var kun å diskutere forslaget som er til behandling i Stortinget nå, sa Listhaug fra Stortingets talerstol.

– Det var aldri i mine tanker at dette kunne kobles til den grusomme massakren som var på Utøya. Som rammet så mange uskyldige mennesker, og demokratiet, fortsatte Listhaug.

Hun hevdet at hun ikke hadde til hensikt å såre noen, men at hun ønsket en debatt om forslaget. Samtidig mente hun at tidspunktet var feil, fordi det var premiere på Utøya-filmen samme dag.

– Jeg forstår også at filmen bidrar til å forsterke følelsene rundt det som skjedde. Denne debatten er bevisstgjort mer, og jeg synes det er forkastelig at folk som har opplevd terroren på Utøya, har mottatt trusler, sa Listhaug.

– Jeg vil unnskylde overfor de som føler seg såret av kommunikasjonen i denne saken, avsluttet Listhaug.

Etter å ha fått kraftig kritikk i over én time fra en samlet opposisjon, måtte Sylvi Listhaug igjen opp på talerstolen to ganger, for å gi en uforbeholden unnskyldning.

Vurderer likevel mistillitsforslag

I vandrehallen etter debatten sa Støre også at de nå likevel vil vurdere et mistillitsforslag mot Sylvi Listhaug. I går ble det kjent at et flertall på Stortinget vil gå inn får et såkalt «daddelvedtak», som er den sterkeste formen for kritikk man kan gi til en statsråd, uten å uttrykke mistillit.

– Jeg er nærmere å kunne si at vi vil støtte et slikt forslag, enn jeg var før jeg hørte dette i dag, men jeg vil diskutere det med stortingsgruppen, sa Støre.

– Jeg er nærmere å kunne si at jeg ikke har tillit til denne statsråden, gjentok Støre.

Stortingsrepresentant for Rødt, Bjørnar Moxnes, fremmet tidligere torsdag et mistillitsforslag mot Sylvi Listhaug, og han ba om at forslaget behandles 20. mars i Stortinget. Det er ikke klart hvor mange som vil støtte dette forslaget.

Støre rett i strupen etter unnskyldning

Ap-leder Jonas Gahr Støre gikk like etter unnskyldningen til angrep på Listhaugs fra talerstolen.

– Jeg mener det er folkeskikk å ta imot en unnskyldning, og jeg gjør det. Men dette holder ikke. Statsråden vitner ikke om å ha forstått hva dette handler om. Hun sier at «kommunikasjonen har rammet», «filmen har pisket opp stemninger». Og hun kan ikke fatte at folk reagerer sånn, sa Støre.

Samtidig mener han det er urovekkende at Listhaug ikke beklager innholdet i meldingene, men kun tolkningen av det hun skrev. Han mener det er alvorlig hvis Listhaug ikke skjønte hvilke konsekvenser innlegget ville få før hun la det ut.

Slettet innlegget onsdag

Listhaug slettet onsdag innlegget, etter at det hadde ligget i flere dager mens debatten har rast. Det var riktignok ikke debatten, men opphavsretten til bildet som førte til at innlegget forsvant fra Facebook.

Uttalelsen til Listhaug på Facebook fører også til at Stortinget vil gå inn for et såkalt «daddelvedtak», som er den sterkeste formen for kritikk Stortinget kan rette mot en statsråd uten å erklære mistillit. Det er første gang en statsråd får kritikk for noe som er ytret på sosiale medier.

NTB Scanpix ba nemlig på vegne av det amerikanske nyhetsbyrået Associated Press om at justisministeren fjernet bildet fra sosiale medier, på grunn av begrensninger byrået har satt for salg av bilder til politiske aktører.

– Jeg har nå slettet innlegget og bildet som ble lagt ut på fredag. Grunnen til dette er at de som har rettighetene til bildet i Norge, har gitt oss beskjed om at det ikke kan brukes i politisk kampanje. Det må vi selvsagt forholde oss til. Ønsker alle en fin dag videre, skrev Listhaug som en forklaring på at innlegget er slettet.