Trump sparker utenriksministeren

NYTT SKIFTE: President Trump har skiftet sin utenriksminister. (AP Photo/Carolyn Kaster)
NYTT SKIFTE: President Trump har skiftet sin utenriksminister. (AP Photo/Carolyn Kaster)
President Donald Trump sparker utenriksminister Rex Tillerson og erstatter ham med CIA-sjef Mike Pompeo.

Det opplyser Det hvite hus tirsdag, ifølge Washington Post.

Donald Trump skriver dette i en Twitter-melding tirsdag ettermiddag:

«Mike Pompeo, sjefen i CIA, blir vår nye utenriksminister. Han vil gjøre en fantastisk jobb! Takk til Rex Tillerson for hans tjeneste! Gina Haspel blir den nye CIA-sjefen, og den første kvinnen i embetet. Gratulerer til alle!»

CNN: Slik fikk Tillerson sparken

Ifølge den Trump-kritiske kanalen CNN var det stabssjef John Kelley som fikk oppdraget med å fortelle Tillerson at han var ferdig som utenriksminister. En kilde i Det hvite hus sier til CNN at Kelley ringte Tillerson fredag kveld. I samtalen skal han ha sagt at Tillerson ville bli erstattet, uten å nevne et tidspunkt for når.

Det skal ha vært Trumps avgjørelse å sparke Tillerson tirsdag morgen amerikansk tid.

Ifølge undersekretær Steve Goldstein i Utenriksdepartementet, visste Tillerson ingenting om at han var sparket før han så Trumps tweet, skriver CNN.

Goldstein fikk senere tirsdag selv sparken for uttalelsene om sparkingen av Tillerson, melder flere amerikanske medier.

Gjennomtrekk

Den siste tiden har det vært mye oppmerksomhet rundt de hyppige skiftene i staben rundt Trump. Presidentens seniorrådgiver innen økonomi, Gary Cohn, trakk seg for en uke siden. Årsaken var angivelig at Cohn var sterkt uenig i presidentens beslutning om å innføre høye tollsatser på import av stål og aluminium.

Cohn nøt stor respekt i finanskretser, og at han trakk seg ble betraktet som en markant svekkelse av Trumps administrasjon.

Bare en uke før det sa kommunikasjonsdirektør Hope Hicks takk for seg. Hicks var en lojal og nær medarbeider for Trump. Hicks var den fjerde kommunikasjonsdirektøren som gikk av i Trumps tid som president.

Det vakte også stor oppsikt at presidentens svigersønn og rådgiver Jared Kushners sikkerhetsklarering ble nedgradert slik at han ikke lenger har tilgang til topphemmelig materiale.

– Great energy

Konfrontert med det store gjennomtrekket i hans stab, svarte Trump for en uke siden at folk alltid vil komme og gå.

– Så mange folk vil jobbe i Det hvite hus. Jeg kan velge hvem som helst, sa Trump under en pressekonferanse for en uke siden.

– Det er ikke noe kaos, bare kjempebra energi, utdypet han på Twitter.

«Moron»

Trump og Tillerson har lenge hatt en anstrengt forhold. Ifølge Washington Post mener Trump at utenriksministeren er for etablert i sin tenking og mente det var viktig å skifte ham ut nå mens han forbereder seg på møtet med Nord-Koreas leder Kim Jong-un.

I oktober i fjor avslørte NBC News at Tillerson hadde kalt Trump for «moron» («idiot») under et møte i Pentagon 20. juli. Tillerson har selv aldri benektet historien.

Trump skal også ha blitt rasende av Tillersons svar da utenriksministeren ble bedt om å kommentere Trumps håndtering av raseopptøyene i Charlottesville i august.

– Presidenten snakker for seg selv, sa Tillerson til Fox News Sunday.

Kjenner ikke grunnen

Tillerson selv hadde ikke noe ønske om å gå av. Det sier en tjenestemann i Utenriksdepartementet til CNN. Steve Goldstein legger til at Tillerson ikke vet årsaken til at han nå skiftes ut.

– Utenriksministeren har ikke snakket med presidenten og er ikke kjent med grunnen. Han er takknemlig for muligheten til å sitte i regjeringen og mener offentlige tjeneste er et edelt kall, sier Goldstein.

Tillerson var toppsjef i oljeselskapet Exxon Mobile før han ble spurt om å sitte i Trumps regjering.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook