Tollvesenet beslagla i forrige uke en postsending fra USA. Pakken var merket som campingutstyr, men inneholdt noe ganske annet.

Pakken ble beslaglagt av tollerne på Alnabru i Oslo.

– Dette er viser vel egentlig at voldssmuglere har nådd et nytt lavmål, sier Lars Teigen, kontorsjef ved Tolletaten i Oslo og Akerhus til TV 2.

Knokejern-trend

Teigen sammenligner det beslaglagte våpenet med tegneseriekarakteren «Wolverine».

– Det er knivblader som stikker ut mellom knokene. Uten å spekulere i tanken bak å lage noe sånt, så kan dette skade veldig mye, sier han.

– Stikkes denne inn i bløtvev, så kan det absolutt få dødelig utfall, sier han.

Han sier tollerne beslaglegger stadig mer av knokejern i ulike varianter.

– Det kan være knokejern med kniver, med små pigger, og så videre. Det er jo vanlig nå at ungdom skal løse konflikter med vold. Ting løses ikke lenger med en vanlig håndbak, sier han.

Han forteller også at det beslaglegges sprettertvåpen, med kraftige stålkuler.

– Slikt kan ta livet av mennesker om det sendes i 200 km/t. Det er snakk om ganske ekstrem vold, sier han.

– Krevende

Teigen sier det er stadig mer krevende for tollere å oppdage våpen som sendes med postgang.

– Dette er ting som selges billig på nettet. Og bare fantasien setter begrensninger for hva smuglerne deklarerer det som. Formålet er å deklarere det så ufarlig som mulig, slik at vi ikke fatter mistanke, sier han.

– I tillegg er det en utfordring at nettsidene ofte kan ha norsk skrift og navn, selv om de egentlig er sendt fra et annet sted. Vi blir nødt til å undersøke bredt, forklarer Teigen.

– Hvilke konsekvenser får dette for mannen våpenet var adressert til?

– Generelt kan jeg si at dersom man innfører våpen i strid med våpenloven, altså våpen som ikke har aktverdig formål, så anmelder vi det. Det blir oversendt politiet, som etterforsker forholdene videre, sier han.