Et TV-team fra den israelske TV-kanalen Channel 2 fikk fredag bli med inn til kristendommens aller helligste sted; Gravkirken i gamlebyen i Jerusalem.

Der fikk de en personlig omvisning av den armenske biskopen Samuel Aghoyan.

Munk forsøkte avbryte

Inne i sakristiet forteller han villig om det aller mest mystiske ved kirken, nemlig hemmeligheten bak «Den evige ild», eller «ildmirakelet», som det også kalles.

Hør biskopen avsløre hva som egentlig skjer under «mirakelet» øverst i saken.

Dette falt ikke i god jord hos den gresk-ortodokse munken som har ansvaret for sakrestiet. Han trengte seg mellom biskopen og journalisten for å stanse intervjuet.

– Dette er feil. Dette er ikke sant, sier han, og forlanger at kameramannen skal slutte å filme.

– Jo. Jeg har gjort det tre ganger selv, sier biskopen irritert, men blir jaget ut av munken.

Tusener strømmer til hvert år

Mirakelet er sentralt i den ortodokse kirken, men er lite kjent i den vestlige kristendommen. Mirakelet består av at en ild angivelig kommer fra himmelen og tenner oljelamper og stearinlys i Gravkirken hver påskeaften under den ortodokse påskefeiringen.

Tusener av pilgrimer fra de ulike ortodokse kirkene kommer for å være vitne til mirakelet, som ses på som en bekreftelse på at Jesus Kristus sto opp fra de døde.

Mirakelet ble første gang omtalt av Kirkehistorikeren Eusebius. I år 328 skrev han at den første forekomsten av fenomenet skjedde i påsken i år 162.

Gamlebyen i Jerusalem er i dag hjemstedet til helligdommen fra alle de tre store monoteistiske religionene; Islam, jødedommen og kristendommen.