De fire døde ble funnet nesten åtte timer etter at gjerningsmannen kom seg inn på en avskjedsfest for en av de ansatte på krigsveteran-hjemmet i Yountville i Napa County i California.

De tre kvinnene var alle ansatte ved et program på traumesenteret på stedet, som tilbyr behandling til veteraner som har vært i Irak og Afghanistan.

Ifølge Chris Childs i California Highway Patrol har man så langt ikke klart å finne ut av gjerningsmannens motiv.

– Dette er tragiske nyheter, som vi virkelig håpet at vi ikke trengte å videreformidle til offentligheten, sier Childs, ifølge nyhetsbyrået Associated Press (AP).

Mange skudd avfyrt

Gisseltakeren skal ha hatt gevær og skuddsikker vest på seg da han tok seg inn på pleiehjemmet fredag. Han tok flere gisler, men slapp fri noen og beholdt tre, opplyste sheriff John Robertson tidligere fredag.

Ifølge AP havnet en av sheriffens betjenter i en skuddveksling med gjerningsmannen. Betjenten ble ikke skadd.

De første meldingene om skytingen kom i 10.20-tiden fredag morgen lokal tid. Ifølge den lokale tv-stasjonen Kron4 News kom det rapporter om at rundt 30 skudd ble avfyrt.

– Det har blitt avfyrt mange skudd, bekreftet sheriff John Robertson på en pressekonferanse.

Politiet forsøkte gjentatte ganger å oppnå kontakt med gisseltakeren i løpet av dagen, men uten å lykkes. Lokalavisen Napa County Register skriver at han ikke tok mobiltelefonen sin eller svarte på andre telefoner i bygningen.

Har tjenestegjort i Afghanistan

Sheriffen i Napa County identifiserer gjerningsmannen som 36 år gamle Albert Wong. Ifølge tjenestemenn i det amerikanske forsvarsdepartementet var han i aktiv tjeneste fra mai 2010 til august 2013. Han har også tjenestegjort i Afghanistan, skriver AP.

Wong var yrkessoldat, og ifølge offentlige registre er han blitt tildelt fire medaljer for sin innsats.

Ifølge den San Francisco-baserte nettavisen Sfgate har Wong fått behandling for PTSD ved senteret. Nylig ble han kastet ut av behandlingsprogrammet. Årsaken til dette er så langt ikke kjent.

De drepte kvinnene blir identifisert som Christine Loeber (48), Jennifer Golick (42) og Jennifer Gonzalez (29). De jobbet alle for rehabiliteringsprogrammet Wong var kastet ut fra. Loeber var leder for programmet, mens Golick og Gonzales jobbet som behandlere.

STORT: Dette arkivbildet viser Veterans Home of California in Yountville. Senteret er USAs største for veteraner.)
STORT: Dette arkivbildet viser Veterans Home of California in Yountville. Senteret er USAs største for veteraner.) Foto: AP/Eric Risberg

Skolelever evakuert

Området rundt krigsveteranhjemmet Veterans Home of California-Yountville, som ligger i vindistriktet Napa Valley nord San Francisco, ble evakuert i forbindelse med gisselsituasjonen. Politiet sperret av en rekke veier, og en rekke pansrede politikjøretøy, ambulanser og brannbiler ble sendt til stedet.

Folk fikk beskjed om å forlate stedet. En gruppe på 80 skoleelever ble evakuert fra krigsveteransenteret. De var alle på senteret for å øve til en teaterforestilling, ifølge AP.

Krigsveteransenteret ble åpnet allerede i 1884 og er det største i USA. Det bor ifølge lokale medier 1100 eldre og skadde krigsveteraner på hjemmet. Ifølge en reporter for ABC7 i San Francisco bor det veteraner fra både Andre verdenskrig, koreakrigen, vietnamkrigen og krigene i Irak på hjemmet.