Norsk politi avslørte filippinsk produsent av overgrepsfilmer

En filippinsk produsent av overgrepsmateriale er pågrepet, takket være avgjørende bidrag fra norsk politi, ifølge filippinske myndigheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter først å ha pågrepet og siktet en norsk mann som var i kontakt med den filippinske produsenten av overgrepsmateriale over Skype, utga politifolk fra Vest politidistrikt seg for å være nordmannen.

Den hemmelige aksjonen førte til at filippinsk politi torsdag kunne aksjonere mot en mann som drev produksjon av materialet i en landsby ved byen Malolos nord for Manila.

– Vi mener han har produsert direktesendte, seksuelle overgrep mot barn på bestilling fra den norske gjerningspersonen. Saken inngår i Dark Room-komplekset som vi etterforsker, sier politiadvokat Janne Heltne i Vest politidistrikt til NTB.

Fem norske politifolk, tre fra Bergen og to fra Kripos, har vært på Filippinene og bidratt til aksjonen. Fem barn ble reddet under aksjonen, opplyste Dante Gierran, lederen for Filippinenes nasjonale etterforskningsbyrå.

– Norske og amerikanske politifolk har gitt avgjørende bidrag som førte til at aksjonen og pågripelsen av mannen, opplyste filippinske myndigheter på en pressekonferanse fredag.

Nordmann pågrepet

Politiadvokat Sidsel Isachsen fra Vest politidistrikt deltok på pressekonferansen.

– Vi er svært takknemlig for samarbeidet vi har hatt med nasjonalt og lokalt politi og de andre instansene på Filippinene. Dette har gjort oss i stand til å få viktig informasjon og bevis i vår sak. I Norge er internasjonale overgrepssaker mot barn et høyt prioritert område. Vi er glad for å se at vårt samarbeid i denne saken har gitt oss så håndfaste resultat, sa Isachsen.

Nordmannen ble pågrepet allerede i februar i fjor, men det var først i januar i år at etterforskerne hadde nok tilstrekkelig bevis og kunne identifisere den filippinske siktede. Da varslet Vest politidistrikt sine kollegaer på Filippinene.

– Siktede i Norge er utdannet petroleumsingeniør. Han er ektemann og far til to barn. Vi er kjent med at han har bestilt direktesendte overgrep fra minst tre ulike land. Vi tar sikte på å avslutte etterforskningen innen juni og saken vil da bli klargjort for retten, sa Isachsen under pressekonferansen i Manila.

Hevder filmene er falske

Aksjonen ble avsluttet rundt midnatt torsdag, lokal tid. Fredag startet avhørene av mannen med norsk politi til stede. Leverandøren vedgår at han har produsert videomaterialet, men hevder overgrepene var iscenesatt og ikke reelle overgrep.

– Det er falske nyheter. Dette kan iscenesettes veldig lett, sa han under pressekonferansen ifølge AP.

Heltne vil ikke gå inn på hva materialet som er strømmet inneholder eller hva slags overgrep det er snakk om. Men hun stiller seg avvisende til at det ikke skal være snakk om reelle overgrep.

– Alle seksuelle overgrep mot barn er svært alvorlig. Utover det vil jeg ikke kommentere alvorlighet i denne saken, sier Heltne.

Denne saken er en av flere strømming-saker som inngår i det svært omfattende Dark Room-komplekset.

(©NTB)