Trump innfører toll på stål og aluminium – nå hagler kritikken

Tollsatser på stål og aluminium er nødvendig for å håndtere aggressiv utenrikshandel som utgjør et angrep på USA, hevder president Donald Trump.

UNDERTEGNET: Omgitt av amerikanske stålarbeidere undertegnet Trump torsdag ordren som gjør at USA om 15 dager innfører toll på stål og aluminium. Foto: Reuters/Leah Millis
UNDERTEGNET: Omgitt av amerikanske stålarbeidere undertegnet Trump torsdag ordren som gjør at USA om 15 dager innfører toll på stål og aluminium. Foto: Reuters/Leah Millis

Omgitt av amerikanske stålarbeidere undertegnet Trump torsdag ordren som gjør at USA om 15 dager innfører toll på stål og aluminium.

– Det dreier seg ikke om et valg, det er helt nødvendig for vår nasjonale sikkerhet, sa Trump.

For stål blir tollsatsen 25 prosent, mens den blir 10 prosent for aluminium.

Tidligere torsdag forsvarte Trump beslutningen, som er møtt med kritikk og advarsler fra en rekke av USAs største handelspartnere.

Beskytte arbeidere

– Vi kommer til å beskytte amerikanske arbeidere, slik jeg lovet i valgkampen, sa han under et regjeringsmøte.

Presidenten åpner imidlertid for å gjøre unntak fra de nye tollsatsene, blant annet for Mexico og Canada dersom USA får det som de vil i forhandlingene om en ny NAFTA-avtale.

– Jeg har følelsen av at vi kommer fram til enighet om NAFTA, sier Trump.

– Jeg har sagt det lenge. Inngå en avtale med oss, ellers avslutter vi. Dersom vi blir enige, blir det ikke toll verken for Canada eller Mexico, sier han.

Også Australia kan slippe den nye tollen, antydet Trump i et regjeringsmøte tidligere torsdag. Fra Det hvite hus forsikres det også om at alle andre handelspartnere kan forhandle om unntak.

Tyskland har Trump derimot et mer anstrengt forhold til. Ifølge ham bidrar tyskerne for lite til NATO, noe som kan få følger for samhandelen med USA.

– Vi ser på handel, og vi ser på militæret, og til en viss grad så går de hånd i hånd, sa han.

Kritikken hagler

I Washington har det pågått intens lobbyvirksomhet for å dempe konsekvensene av den nye tollen. Motstanden strekker seg langt inn i Trumps eget parti.

– Jeg er uenig med avgjørelsen hans og frykter utilsiktede konsekvenser. Men jeg er glad presidenten har lyttet til mine og andres bekymringer og har inkludert unntak for noen amerikanske allierte. Men det burde vært flere, sier Paul Ryan, Republikanernes leder i Representantenes hus.

I Washington har det pågått intens lobbyvirksomhet for å dempe konsekvensene av den nye tollen, og torsdag ba 107 republikanere i Representantenes hus ham om å revurdere beslutningen.

– Kongressen kan ikke være delaktige i at administrasjonen trumfer gjennom en økonomisk katastrofe, sier den republikanske senatoren Jeff Flake.

Trumps fremste økonomiske topprådgiver, Gary Cohn, forsøkte også å få Trump til å ombestemme seg og valgte å gå av da han ikke lyktes.

Kraftige advarsler

EU truer med å slå hardt tilbake og har lagt fram en lang liste over amerikanske varer som kan bli ilagt toll i Europa som følge av Trumps beslutning.

Listen inneholder blant annet motorsykler, yachter, T-skjorter, jeans, sminke, sigaretter, appelsinjus, tranebær, bourbon og peanøttsmør.

– EU er en nær alliert av USA og vi mener fortsatt at vi bør unntas fra disse tiltakene, tvitret EUs handelskommissær Cecilia Malmström rett etter Trumps undertegning.

– Det finnes kun tapere i en handelskrig, tvitret Frankrikes finansminister Bruno Le Maire torsdag. Både han og Japans utenriksminister, Taro Kono, omtaler avgjørelsen som beklagelig.

– Tiltaket kan få alvorlige konsekvenser for det økonomiske forholdet mellom Japan og USA, men også for den globale økonomien, sier Kono.

Også Storbritannia var raskt ute med å kritisere de nye tollsatsene.

– For Storbritannia er dette helt absurd, ettersom vi kun står for én prosent av USAs stålimport, sier den britiske handelsministeren Liam Fox. Han reiser til Washington neste uke for å se om det finnes muligheter for forhandling.

Har varslet mottiltak

Kina har også varslet mottiltak og advarer på det sterkeste USA mot å starte det de kaller en handelskrig.

– Å velge en handelskrig er helt klart feil vei å gå, til sjuende og sist er det kun deg selv du skader, sa utenriksminister Wang Yi torsdag.

Norge har ikke forberedt mottiltak, men utenriksminister Ine Eriksen Søreide har lovet å analysere situasjonen nøye og følge opp på en «hensiktsmessig måte» hvis nye tollbarrierer settes opp.

NTB/TV 2