De argumenterer at tollen vil få negative konsekvenser for amerikansk økonomi, og at Trumps planer vil gjøre amerikanske bedrifter mindre konkurransedyktige og forbrukerne fattigere. Derfor mener de at det i det minste bør gjøres unntak slik at selskaper tollfritt kan importere varer som ikke er tilgjengelige på det amerikanske markedet.

Republikanerne ber også presidenten vurdere om det ikke finnes en annen tilnærming som vil gagne USA mer. De folkevalgte understreker også at de gjerne jobber sammen med Trump for å finne andre løsninger for å håndtere «Kinas urettferdige praksis».

Tirsdag ble det klart at Trumps økonomiske topprådgiver, Gary Cohn, forlater Det hvite hus etter å ha tapt forsøket på å stanse presidentens tollbeslutning.

Også republikanernes leder i Representantenes hus, Paul Ryan, har tatt avstand fra Trumps siste påfunn, men han er ikke blant dem som har signert brevet. Forsvarsminister Jim Mattis har også advart Trump mot å straffe land som USA er alliert med.

Vil slå tilbake

Kina sier en handelskrig med USA ikke vil gagne noen, men at landet er klart til å slå tilbake, om situasjonen oppstår.

– Å velge en handelskrig er helt klart feil vei å gå, til syvende og sist er det kun deg selv du skader, sa utenriksminister Wang Yi torsdag.

Han understreket også at Kina selvfølgelig vil svare med passende og nødvendig tiltak.

EU har reagert kraftig på forslaget, og også de har gjort det klart at de er klare til å starte en handelskrig dersom presidenten gjør alvor av truslene.

VIL SLÅ TILBAKE: Kinas utenriksminister Wang Yi under en pressekonferanse i forrige måned. Nå er Kina klare til å slå tilbake derson USA innfører toll på aluminium og stål. Foto: AP Photo/Mark Schiefelbein
VIL SLÅ TILBAKE: Kinas utenriksminister Wang Yi under en pressekonferanse i forrige måned. Nå er Kina klare til å slå tilbake derson USA innfører toll på aluminium og stål. Foto: AP Photo/Mark Schiefelbein

Noen unntak

Det kan bli gjort unntak for noen land når USA innfører toll på stål og aluminium, opplyser Det hvite hus onsdag.

– Vi venter at presidenten underskriver noe denne uken. Og det vil bli muligheter for unntak for blant annet Mexico og Canada av hensyn til nasjonal sikkerhet, og muligens for andre land også, sa pressesjef Sarah Huckabee Sanders i Det hvite hus onsdag.

– Ønsker ikke krig

Tidligere onsdag sa USAs handelsminister at de ikke ønsker noen krig.

– Vi prøver ikke å starte en handelskrig, sa minister Wilbur Ross i et intervju med TV-kanalen CNBC. Han er en av dem som selv er for forslaget, i motsetning til flere av partifellene.

Også fagforeningsledere og demokrater i delstatene som ligger i det såkalte rustbeltet, har hyllet Trumps tollforslag.

(NTB/TV 2)