VANSKELIG Å SLUTTE: Nesespray er en egen post i husholdningsbudsjettet til Silje Linnert. Foto: Scanpix/privat
VANSKELIG Å SLUTTE: Nesespray er en egen post i husholdningsbudsjettet til Silje Linnert. Foto: Scanpix/privat

Silje (32) har brukt nese-spray hver dag siden 2005

Det startet med en forkjølelse. 12 år senere bruker Silje Linnert fortsatt nesespray hver dag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hun har prøvd å slutte, men sier det føles helt forferdelig.

– Man blir så tett at man ikke klarer å puste, sier Linnert til TV 2 Nyhetskanalen.

Seks millioner flasker

Salget av nesespray når nye høyder i Norge. I fjor ble det solgt mer enn seks millioner flasker nesespray i Norge, ifølge ferske tall fra Folkehelseinstituttet.

Fra 2016 til 2017 økte salget av nesespray med 11 prosent målt i doser. Siden 1999 er salget av nesespray doblet.

Nesespray er et effektivt middel om man er tett i nesen, men slik spray skal ikke brukes i mer enn ti dager.

Sprayens virkestoffer oxymetazolin og xylometazolin gjør at blodårene i nesen trekker seg sammen. Men om man bruker middelet over lang tid, kan blodårene bli overstimulert.

Resultatet er at en tettere nese enn noen gang blir normaltilstanden. Pasienten må fortsette å spraye for å holde luftveiene åpne.

Startet med forkjølelse

Siljes historie startet med en forkjølelse i 2005. Siden har hun brukt en flaske nesespray i uka.

– Jeg var tett i nesen og begynte med å ta en dusj i nesen. Jeg ble avhengig og det bare fortsatte og fortsatte, forteller 32-åringen.

– Hvordan er en vanlig dag for deg?

– Nesespray står på budsjettet mitt. Jeg tar en dusj om morgenen, et par dusjer i løpet av dagen og mest om kvelden, for da er jeg mest tett, sier hun.

Avdelingsleder for Øre-nese-hals-avdelingen ved Sørlandet sykehus og professor II ved Universitetet i Bergen, Sverre Karmhus Steinsvåg, har møtt mange pasienter som sliter med overforbruk av nesespray. Han sier Siljes historie er typisk.

– Det starter som regel med en forkjølelse. Det er masse mekanismer i kroppen som gjør at man vil puste med nesen, så behovet er stort når nesen er tett. Man kommer inn i en ond sirkel med nesesprayen, sier Steinsvåg.

Som å slutte å røyke

Han mener den store økningen i salget av nesespray gir grunn til bekymring. Tirsdag sa professoren til TV 2 at han mener man bør vurdere på reseptbelegge nesespray.

– Hvordan kan man slutte?

– Det er ikke så lett, for det er snakk om avvenning litt på samme måte som med tobakk. Man må innstille seg på å slutte med nesespray. Man kan oppsøke fastlege og få nesespray med litt kortison i en overgangsfase, men det viktigste er å innstille seg på en periode med veldig tett nese. Det vil gå over i løpet av noen uker, sier Steinsvåg.

Silje Linnert sier til TV 2 at motivasjonen er større enn noen gang og at hun vil gjøre et forsøk på å kvitte seg med nesesprayen.

– Men det er vanskelig og tøft å slutte, sier 32-åringen.