Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var om natten 23. september 1970 at Jimmy Johan Johansen og tre andre brøt seg inn hos bilutstyrsfirmaet Auto Grip på Løren i Oslo.

De stjal varer verdt 450.000 kroner, noe som tilsvarer over 3,5 millioner kroner i dag.

– Truet med å tyste

De fire mennene skal ha solgt varene til en beryktet kriminell som de visste pleide å kjøpe tyvegods. Ifølge politidokumentene skal Jimmy bare ha fått 2000 kroner, noe han var misfornøyd med.

– Da han leste i avisa hva varene egentlig var verdt, ble han svært sinna. Han truet kjøperen med å gå til politiet med opplysninger om de ikke fikk mer penger, forteller Rolf Toli, som var en svært god kamerat av Jimmy.

Kort tid etterpå forsvant Jimmy.

Det var Toli som meldte kameraten savnet da han ikke ga lyd fra seg.

– Vi gikk og lette på steder hvor han pleide å vanke, men vi fant ingen spor etter ham. Det var heller ingen som visste hvor han var, sier Toli og sukker.

Han beskriver Jimmy som en kjernekar som likte å spille gitar og henge med venner.

Rolf Toli savner kameraten sin. Han har i alle år lurt på hva som skjedde med Jimmy.
Rolf Toli savner kameraten sin. Han har i alle år lurt på hva som skjedde med Jimmy. Foto: Daniel Bjur

– Dessverre gjorde han en del dumme ting som det innbruddet. Men han fortjente ikke å bli drept, sier han.

Gravde etter spor

Jimmy-saken ble den største krimgåta etter krigen. Politiet konkluderte raskt med at det var snakk om et drap, men de fant hverken levningene av Jimmy, eller åstedet.

Før saken ble foreldet i 1995 ble det gjort et nytt forsøk fra politiets side i å prøve å finne Jimmy. Søket ble ledet av den nå pensjonerte politimannen Frank Robert Holst.

– Vi brukte store ressurser på å finne Jimmy. Vi gravde etter han på steder vi hadde en mistanke om at han kunne være. Men vi fant ingen ting, sier han.

Jimmy var glad i å synge og spille gitar. Han pleide å underholde vennene sine.
Jimmy var glad i å synge og spille gitar. Han pleide å underholde vennene sine. Foto: Privat

– Visste hvem drapsmannen var

Holst forteller at politiet var sikre på at Jimmy var drept.

– Det var ingen ting som tydet på at han hadde stukket av. Alle spor pekte på at det var kjøperen av tyvegodset som hadde drept Jimmy, sier han.

Selv om politiet mente å vite hvem som sto bak, er aldri noen blitt straffet for det antatte drapet.

– Det ble ikke tatt ut noe tiltale så lenge vi ikke fant Jimmy, forklarer Holst.

Fortalte om drapet

Tidligere Kripos-etterforsker Asbjørn Hansen, som nå jobber i Åsted Norge, har gransket politidokumentene. Der kommer det frem at Jimmy ble hentet for å møte kjøperen. Beskjeden hadde vært at Jimmy skulle få mer penger. Etter denne kvelden, 6. oktober 1970, har ingen sett Jimmy.

Asbjørn Hansen jakter nå på sannheten om hva som skjedde med Jimmy. Foto: Daniel Bjur
Asbjørn Hansen jakter nå på sannheten om hva som skjedde med Jimmy. Foto: Daniel Bjur

Kjøperen døde på slutten av 70-tallet. Men før han døde, skal han ha betrodd seg til flere i sin omgangskrets om drapet. Han skal ha forklart at det også var en annen person til stede da han drepte Jimmy.

– Denne personen har ingen ting å tape på å snakke med oss, og fortelle hva som skjedde. Han blir ikke straffet siden saken er foreldet. Målet til Åsted Norge er nå å finne levningene til Jimmy slik at familien kan få ei grav å gå til, sier Hansen bestemt.