Tre personer har fått påvist meslinger i Norge. Det karakteristiske hudutslettet fra meslinger starter ofte bak ørene, men sprer seg raskt til hele kroppen. Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons
Tre personer har fått påvist meslinger i Norge. Det karakteristiske hudutslettet fra meslinger starter ofte bak ørene, men sprer seg raskt til hele kroppen. Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons

Tre personer smittet av meslinger

To av de smittede er barn, opplyser Folkehelseinstituttet i en pressemelding

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den siste smittede er en uvaksinert helsearbeider fra Buskerud, som trolig ble smittet på reise utenfor Norge, opplyser FHI.

De to barna, som er søsken fra Oslo, er heller ikke vaksinert. De skal også ha blitt smittet i utlandet.

– Vi har foreløpig ingen indikasjoner på flere tilfeller, sier Didrik Vestrheim, avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet i pressemeldingen.

Smitter lett

Smittevernoverlegen i Oslo er i tett dialog med FHI om oppsporing av smitte og informasjonsarbeid vedrørende tilfellene der.

– Dette understreker at det er nødvendig å være vaksinert for å ha vern mot meslinger dersom en ikke har gjennomgått sykdommen, sier Vestrheim.

Den smittede helsearbeideren fra Buskerud ble innlagt på et sykehus på Østlandet, etter at vedkommende kom hjem, men er nå utskrevet fra sykehuset. Det er foreløpig ikke påvist flere sykdomstilfeller som følge av smitte fra denne personen.

– Det er dessverre ikke uventet at slike tilfelle oppstår. Meslinger smitter lett. Dersom en er uvaksinert og blir smitta på reise i utlandet, kan en ta smitte med tilbake til Norge, seier Vestrheim.

Dette er symptomene på meslinger

Symptomer på meslinger starter med feber og forkjølelseslignende plager som varer i 3-4 dager. Man kan da også få hvite flekker i munnen. Etter de første dagene blir man gjerne litt bedre, før man på ny får feber, i tillegg til et karakteristisk hudutslett. Dette starter vanligvis bak ørene, men sprer seg raskt til hele kroppen. Uvaksinerte barn er spesielt utsatt for meslinger og komplikasjoner ved sykdom.

Alle norske barn får tilbud om MMR-vaksine, som beskytter mot meslinger, røde hunder og kusma. Vaksinen blir normalt gitt når barna er 15 måneder gamle, og gjentas i 6. klasse på barneskolen.

De alle fleste i Norge er vaksinerte mot meslinger etter at vaksinen ble innført i 1969. Det har vært få tilfeller de siste årene, men mindre utbrudd kan oppstå blant uvaksinerte, opplyser FHI.