TRAVELT: Flere Oslo-meglere melder om økt pågang på visninger, samt flere som deltar i budrunder.
TRAVELT: Flere Oslo-meglere melder om økt pågang på visninger, samt flere som deltar i budrunder. Foto: Sørbø, Krister/SCANPIX

opptur i oslo-markedet:

– De siste ukene ligner litt på glansdagene

Oslo-meglere mener bremsen i boligmarkedet offisielt er forbi. Pågangen på visninger de siste ukene er høyere enn på lenge.

Det siste halvåret har gått tregt for mange eiendomsmeglere. I Oslo falt prisene med flere prosent siden toppen i april i fjor, og meglere varslet om krevende salgstider.

Nå, i februar måned, melder imidlertid flere meglere om et merkbart skifte i markedet. Dette til tross for at boligprisene for januar viste en svakere utvikling enn normalt.

– Markedet i høst, særlig i oktober og november, føltes helt håpløst. Nå er det helt klart et bedre marked, sier megler i DNB, Jan-Åge Meringdal, til TV 2.

Han har jobbet som megler siden 2005, de siste årene på Grunerløkka i Oslo. De siste årene har han opplevd den kraftige prisoppgangen i boligmarkedet, før det dabbet av mot sensommeren og høsten i fjor.

– De to siste ukene ligner litt på glansdagene. Det er ekstremt oppmøte på visninger, nesten mer enn vi har hatt tidligere, sier Meringdal.

FORNØYD: Megler Jan-Åge Meringdal er fornøyd med boligmarkedets siste tids utvikling i Oslo.Foto: DNB
FORNØYD: Megler Jan-Åge Meringdal er fornøyd med boligmarkedets siste tids utvikling i Oslo.Foto: DNB

– Hvis vi ser på markedet nå kontra i høst, er det som natt og dag, mener han.

Høyere prisnivå

Meringdal i DNB sier at det særlig er familievennlige boliger det er stor interesse for.

– Det som stikker seg ut som spesielt attraktivt er eneboliger og rekkehus i attraktive områder, som for eksempel Nordstrand i Oslo. Men også de mindre førstegangsboligene går bra, sier han.

I forrige uke solgte Meringdal en leilighet i Vøyensvingen på Ila i Oslo på 29 kvadratmeter til 2.970.000 kroner. Det gir en kvadratmeterpris på over 100.000 kroner.

– Det var rundt førti personer på visninger og fem budgivere, opplyser han.

Oslo-megleren understreker at budrundene kanskje ikke føles like travle som da boligmarkedet var på sin topp, men at det likevel er et sterkere marked.

SOLGT: En leilighet i denne Oslo-blokka ble solgt for over 100.000 kroner per kvadratmeter. Foto: DNB Eiendomsmegling
SOLGT: En leilighet i denne Oslo-blokka ble solgt for over 100.000 kroner per kvadratmeter. Foto: DNB Eiendomsmegling

– Det generelle prisnivået er høyere enn i høst, mener han, men understreker at mindre attraktive objekter fortsatt kan ta lengre tid å selge.

– Enklere å selge

Da administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer, la fram boligprisstatistikken for januar, var han «mer positiv enn på lenge» på vegne av boligmarkedet.

Nå tror han oppturen Oslo-meglere beskriver fortsetter også utover i februar for hovedstaden.

– Vi får også tilbakemeldinger om vesentlig mer aktivitet i markedet. Det er flere på visninger og dermed også flere som deltar i budrunder. Det virker som om dette fortsetter også fremover i februar, sier han til TV 2.

– Vi ser et marked som det virker enklere å selge i nå enn i 2017, sier Dreyer.

– Befriende

Eiendomsmegler og daglig leder ved Aktiv Sagene/Bjølsen, Sverre Tandberg, kan bekrefte at også deres meglerhus har opplevd et skifte de siste ukene.

– Det kan jeg absolutt bekrefte. Fra å være i en nedadgående trend før jul, ser vi nå en positiv utvikling. Sett fra selgers ståsted oppleves det utrolig befriende, sier han.

STØRRE INTERESSE: Sverre Tandberg i Aktiv sier de opplever vesentlig større interesse for Oslo-markedet nå enn før jul. Foto: Aktiv
STØRRE INTERESSE: Sverre Tandberg i Aktiv sier de opplever vesentlig større interesse for Oslo-markedet nå enn før jul. Foto: Aktiv

– Før jul var det nesten sånn at man måtte forvente å ikke få solgt etter første visning, mens nå er det ikke tilfellet, sier han.

Også Tandberg understreker imidlertid at det ikke er alle salgsobjekter som er med på oppturen.

– Mindre attraktive objekter kan det fortsatt gå litt trått med.

Ikke som fjoråret

Til tross for et sterkere marked nå enn i høst, tror ikke Meringdal i DNB at vi havner tilbake på toppnivå i løpet av 2018.

– Vi kommer ikke tilbake til det markedet vi hadde, det er ikke bra for noen. Det virker som at folk har lært litt, og ikke byr som gale, men samtidig er villige til å betale en pris som reflekterer verdi. Markedet er mer rettferdig, mener han.

Også Tandberg i Aktiv mener at man til tross for skiftet ikke kan sammenligne denne måneden og fjorårets februar.

– I februar i fjor var det en holdning om at man måtte skynde seg å kjøpe, ettersom man så flere prosent økning i boligprisene hver måned. Vi er overhodet ikke der nå, sier han.