13 russere siktet for innblanding i presidentvalget i USA

Spesialetterforsker Robert Mueller har siktet 13 russere og tre russiske selskaper for å ha blandet seg inn i presidentvalget i USA i 2016.

ETTERFORSKER: Den tidligere direktøren for FBI Robert Mueller ble utnevnt til å undersøke Russlands innblanding i presidentvalget i 2016. Foto: Charles Dharapak / AP Photo
ETTERFORSKER: Den tidligere direktøren for FBI Robert Mueller ble utnevnt til å undersøke Russlands innblanding i presidentvalget i 2016. Foto: Charles Dharapak / AP Photo

Spesialetterforsker Robert Mueller har siktet 13 russere og tre russiske selskaper for å ha blandet seg inn i presidentvalget i USA i 2016.

Ifølge siktelsene har de russiske personene og selskapene forsøkt å påvirke amerikanske politiske prosesser og valgprosesser fra 2014 og fram til i dag – deriblant presidentvalget i 2016.

Tre av de navngitte russerne anklages for konspirasjon for å begå datakriminalitet, mens fem anklages for alvorlig identitetstyveri, ifølge BBC.

Ville spre mistillit

Det var Mueller selv som offentliggjorde siktelsene fredag. Han er oppnevnt for å etterforske den påståtte russiske innblandingen i presidentvalget – en innblanding som skal ha vært et forsøk på å påvirke valget i Donald Trumps favør.

I en kommentar til anklagene påpeker USAs visejustisminister Rod Rosenstein at siktelsen ikke inneholder noen påstand om at den russiske innblandingen påvirket resultatet i presidentvalget.

– Målet var å spre mistillit til kandidatene i 2016-valget og det politiske systemet, sier han og føyer til at amerikanere ikke anses som bevisste deltakere i den russiske innblandingen.

– Spilte amerikanere

Ifølge amerikanske myndigheter har noen av de anholdte russerne utgitt seg for å være amerikanske statsborgere og kommunisert med personer i Trumps valgkampstab som ikke visste hvem de hadde med å gjøre.

Gruppen var ifølge siktelsen basert i St. Petersburg, men noen av de anholdte skal ha reist til USA og brukt amerikanske datamaskiner og amerikanske nettverk for å skjule at deres aktiviteter opprinnelig kom fra Russland.

Russerne skal blant annet ha brukt falske profiler på sosiale medier for å fremstå som amerikanere, og de anklages også for å ha kjøpt reklameplass på nettet i amerikanske navn for å påvirke velgernes holdninger mens Hillary Clinton og Donald Trump kjempet om å bli USAs president.

Gruppen skal ha hatt et månedlig budsjett på 1,25 millioner amerikanske dollar, som tilsvarer ti millioner norske kroner. De involverte skal systematisk ha analysert hvor godt innleggene deres på sosiale medier gjorde det, og deretter justert strategiene for maksimal effekt.

De greide å nå fram til et betydelig antall amerikanere, framholdes det i siktelsen.

Ingen sammensvergelse

President Donald Trump kommenterer tiltalen ved å påpeke at valgresultatet ikke ble påvirket og at hans valgkampapparat ikke gjorde noe feil.

– Russland startet sin kampanje mot USA i 2014, lenge før jeg kunngjorde at jeg skulle stille til presidentvalg, tvitrer Trump fredag.

– Resultatet av valget ble ikke påvirket. Trump-kampanjen gjorde ingenting galt – ingen sammensvergelser! fastslår presidenten.

Amerikansk påtalemyndighet har ikke påstått at russisk innblanding hadde innvirkning på valgresultatet, men Muellers tiltale utelukker det heller ikke.

Absurd

Moskvas første offisielle reaksjon på siktelsene kommer fra Maria Zakharova, det russiske utenriksdepartementets talsperson.

– Absurd? Ja. Men det er den moderne realiteten i amerikansk politikk, skriver hun på Facebook.

Hun stiller videre spørsmål ved påstanden om at 13 personer kunne klare å blande seg inn i det amerikanske valget, og viser til USAs store spesialstyrker, etterretningstjenester og moderne teknologi.

«De var 13, ifølge justisdepartementet. 13 personer grep inn i usa?! 13 mot de milliardene budsjettert av secret service? Mot etterretning og sikkerhetstjenesten, mot siste utvikling og teknologi?.. absurd? Ja, det mener jeg.», skrev Zakharova på Facebook.

– Ledet av Putin-alliert

Russeren Jevgenij Priogozhin, en nær alliert av Russlands president Vladimir Putin, anklages for å ha ledet gruppen.

Målet skal ha vært «å så splid i det amerikanske politiske systemet, deriblant under presidentvalget i 2016".

Putin har tidligere avvist de amerikanske påstandene om at Russland forsøkte å påvirke presidentvalget.

Fra før av er fire personer siktet i Muellers russlandsetterforskning, deriblant Trumps tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver Michael Flynn og tidligere valgkampsjef Paul Manafort.