MER PENGER UT: De fleste av oss vil merke renteøkningen i form av dyrere boliglån.
MER PENGER UT: De fleste av oss vil merke renteøkningen i form av dyrere boliglån. Foto: Nesvold, Jon Olav/NTB Scanpix

Slik håndterer du at boliglånet blir dyrere

Den varslede renteøkningen kan få betydelige konsekvenser for nordmenns boliglån. Likevel er det uenighet om hvorvidt det lønner seg å binde renta eller ei.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sentralbanksjef Øystein Olsen varslet torsdag en mulig renteøkning for norske lånekunder i løpet av 2018. Det kan gjøre boliglånet betydelig dyrere for folk i årene fremover.

– Sentralbanksjefen ga ganske klar beskjed om at renta må opp. Det er ingen stor overraskelse etter ti år med veldig lave renter, så lave at det nesten ikke har kostet noe å låne penger, sier forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea til TV 2.

Fraråder fastrente

Til tross for at renteøkningen kan føre til høyere månedlige utgifter for mange nordmenn, anbefaler ikke Reitan å binde renta – i hvert fall ikke dersom motivasjonen er å tjene på det.

Fast eller flytende boliglånsrente?

  • En fast rente sikrer deg samme rentenivå i flere år, fremfor den flytende renta som påvirkes av rentemarkedet.
  • Historisk sett har det imidlertid lønt seg med en flytende rente.
  • Man kan velge å binde hele eller deler av et boliglån.

– Selv om vi forventer en renteendring, så vil jeg generelt sett ikke anbefale for folk flest å spekulere i om man vil tjene eller ikke tjene på å binde renta. Den vanlige kvinne eller mann bør ikke prøve å spå renteutviklingen, sier hun.

Historisk sett har det vært lite å tjene på å binde renta til fastnivå for norske bankkunder.

– Jeg gjorde en utregning for et par siden, og det var få perioder hvor man har tjent på det. Men det er klart at for enkelte, så er det absolutt lurt å vurdere å binde renta, sier Reitan.

Unge boligkjøpere

IKKE SPÅ SELV: Forbrukerøkonom Elin Reitan fraråder mann i gata å spekulere i hvor mye renta vil øke. Foto: Nordea
IKKE SPÅ SELV: Forbrukerøkonom Elin Reitan fraråder mann i gata å spekulere i hvor mye renta vil øke. Foto: Nordea

Det er særlig unge mennesker som kan være aktuelle for å binde renta.

– Har man trang økonomi med behov for forutsigbarhet, så er det gode grunner for å vurdere binding. Det kan jo fort gjelde unge folk som kanskje ikke har så robust økonomi, sier hun.

For dem som gikk inn i boligmarkedet da det var på topp, kan det også være aktuelt med en mer forutsigbar fremtid for boliglånet.

– Hvis man kjøpte bolig på et høyt prisnivå, når boligmarkedet var på sitt heteste, så har man kanskje makset ut på lånegrad og inntektsnivå. Da er man så klart mer sårbar for en renteheving og høyere månedlige utgifter, sier hun.

– Samtidig er det mange unge i dag med høy utdannelse, som nok kan forvente en høyere og sterkere lønnsvekst enn folk flest. Så selv om økonomien kanskje er stram en tid fremover nå, så kan det være utsikter for at den blir raskere stabil, forsikrer Reitan.

Hun sier også at dersom man velger å binde renta, bør man binde den for en lengre tidsperiode, ikke kun tre år.

NHH-professor: – Flere bør binde

Økonomiprofessor Ola Honningdal Grytten, ved Norges handelshøyskole (NHH), mener imidlertid flere burde vurdere å binde renta.

– Det som er helt sikkert er at flere i Norge burde ha bundet renta si, det hadde vært godt for norsk økonomi. Og hvis det er et tidspunkt man skal binde renta på, så kan dette være et godt tidspunkt, mener han.

Økonomiprofessoren tror boligrenta vil øke innen et halvt års tid.

– Jeg er ganske sikker på vi får en økning i løpet av 2018. Fra høsten 2018, eller kanskje litt før til og med. Sannsynligvis blir det bare en moderat stigning, men den vil begynne å krype litt oppover, spår Honningdal Grytten.

– Vil påvirke alle

Uansett er det ingen tvil om at renteøkningen vil påvirke alle norske lånekunder, uansett gammel eller ung.

– Dette vil påvirke folk flest. De aller fleste i Norge har boliglån, og mange har høy gjeldsgrad. Da er det klart at en renteheving vil påvirke økonomien i veldig stor grad. Mange vil få mindre å rutte med, sier Reitan.

Hun anbefaler at folk flest bør få enda bedre oversikt over privatøkonomien sin, for å unngå økonomiske kriser.

– Hvis man ikke har gjort det allerede, for dette har jo vi forbrukerøkonomer manet om i flere år, så legg av penger for fremtiden. Nedbetal mer av lånet hvis du kan det, og bruk litt mindre penger. Det er vanskeligere å venne seg av en type livsstil, enn å unngå å få den, sier hun.

Samtidig understreker forbrukerøkonomen at det er viktig å se på det store bildet for norsk økonomi. Selv om en renteøkning kan påvirke lommeboka, er dette et positivt tegn for norsk økonomi.

– Når renta gikk ned, så var det mange som sprettet sjampanjen. Men det er mer grunn til å sprette sjampanjen nå. Dette betyr at det norsk økonomi går bedre, og at verdensøkonomien går bedre, sier hun.

Det var også budskapet til sentralbanksjefen torsdag.

– Det har vært en tid for omstilling i norsk økonomi. Nå går det mot lysere tider, sa Olsen til TV 2.