Ramaphosa valgt til president i Sør-Afrika

Cyril Ramaphosa er valgt til ny president i Sør-Afrika, etter at skandalerammede Jacob Zuma ble presset fra makten av sitt eget parti ANC.

NY MANN PÅ TOPP: Den tidligere suksessrike businessmannen Cyril Ramaphosa er Sør-Afrikas nye president. Foto: Mike Hutchings/NTB Scanpix
NY MANN PÅ TOPP: Den tidligere suksessrike businessmannen Cyril Ramaphosa er Sør-Afrikas nye president. Foto: Mike Hutchings/NTB Scanpix

Utnevnelsen av den nye presidenten ble gjort av Sør-Afrikas nasjonalforsamling torsdag.

Det ble ikke holdt noen avstemning om utnevnelsen. Grunnen var at det ikke fantes andre kandidater, opplyser høyesterettsjustitiarius Mogoeng Mogoeng.

Ramaphosa ventes å bli tatt i ed senere på dagen. 65-åringen har inntil nå vært landets visepresident og leder for ANC.

Zuma erklærte onsdag at han trekker seg, etter stort press fra resten av partiledelsen. Hans tid som president har vært preget av skandaler og en rekke anklager om korrupsjon.

ANC valgte Ramaphosa til ny partileder i desember. Nå skal han lede landet fram til det holdes valg neste år.

Det er ventet at Ramaphosa vil velge en mer forsiktig lederstil enn Zuma, samtidig som han trolig vil satse mye på å få fart på landets økonomi. Han har også lovet å prioritere kampen mot korrupsjon.

Arbeidsledigheten i Sør-Afrika ligger på nesten 30 prosent, og økonomien gikk tidligere i år inn i resesjon. Sør-Afrika er også et av landene i verden med størst sosial og økonomisk ulikhet.

(©NTB)