knivstikker og skyter hverandre på åpen gate:

Slik skal politiet knuse gjengene

Bydel Søndre Nordstrand i Oslo har opplevd flere gjengrelaterte voldsepisoder den siste tiden. Politiet sier det ikke er et alternativ å miste kontroll over situasjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I juni 2017 ble en 16-åring slått ned på Holmlia skole. Han døde på sykehus en drøy måned senere. En 18-åring er pågrepet.

Denne voldshendelsen har ifølge politiet ingen forbindelse til gjengmiljøet, men det markerte starten på en rekke alvorlige voldshendelser i det offentlige rom i bydel Søndre Nordstrand.

  • 6. oktober 2017: Like før midnatt blir en 21 år gammel mann skutt og alvorlig skadet i Dyretråkket på Holmlia. Saken etterforskes for fullt og seks personer er pågrepet, siktet for drapsforsøk eller medvirkning til dette. Politiet mener de involverte har en tilhørighet i gjengmiljøet i bydelen.
  • 21. januar 2018: To menn på henholdsvis 20 og 23 år blir knivstukket på Holmlia senter. Så mange som 12 personer kan ha vært involvert i episoden. Politiet mistenker at de skadde tilhører det kriminelle miljøet på Holmlia.
  • 7. februar 2018: En 28 år gammel mann blir truffet av to skudd på en parkeringsplass i Ravnkroken på Holmlia. Mannen blir ikke livstruende skadd. Ingen er pågrepet, men etterforskningen pågår for fullt.

– Forstår bekymringene

John Roger Lund er leder for Enhet Øst i Oslo politidistrikt. Han startet selv sin politikarriere på Holmlia.

– Dette er et flott geografisk område der de aller fleste er engasjerte og opptatte av nærområdet sitt. Men vi har hatt en del episoder det siste året som skaper utrygghet. Det har jeg full forståelse for, sier Lund.

Leder for Enhet Øst i Oslo politidistrikt, John Roger Lund
Leder for Enhet Øst i Oslo politidistrikt, John Roger Lund Foto: NTB Scanpix

Politiet er særlig bekymret for at voldsepisodene ofte skjer i nærmiljøer på tider der vanlige folk ferdes utendørs.

– Jeg mener at disse personene har tatt et valg om at de ikke vil delta i demokratiet vi er en del av. De har valgt å være kriminelle, og de har valgt å tjene penger på omsette narkotika. De driver med utpressing, trusler og vold. Når det skjer i et flott nærområde, så vil det skape utrygghet, sier Lund.

– Må strupe rekrutteringen

Han er klar på at politiet sammen med kommunen, skolene, utekontaktene, andre samfunnsaktører og ikke minst foreldrene sammen må jobbe både kortsiktig og langsiktig for å stoppe gjengene.

Lund er ikke tvil om hvor politiet må sette inn støtet.

– Vi må ha fokus på å hindre rekruttering av løpegutter til hardbarkede kriminelle miljøet. Samtidig må vi klare å bryte ned de kriminelle nettverkene, men vi må være klar over at dette er et langsiktig arbeid.

Politiet ønsker ikke å kommentere hvor mange som er en del av gjengmiljøet i bydelen. Gjengen kaller seg selv for «Young Bloods».

– Vi har kontroll

Politiet er imidlertid kjent med at de rekrutterer ungdom i begynnelsen av tenårene, blant annet til å selge narkotika.

Lund sier at mange de som trekker til gjengene er ungdom har falt utenfor det ordinære skoleløpet.

– Vi som samfunn må komme opp med et alternativ til disse ungdommene. Et alternativ som gjør at de ikke trekkes mot de kriminelle gjengene.

– Har politiet kontroll på situasjonen i bydelen?

– Vi mener å ha full kontroll på det som skjer i det åpne rom. Det er ingen steder hvor politiet ikke tør å gå inn som følge av at grupperinger har territorial kontroll.

– Men vi må jobbe enda mer opp mot de tunge kriminelle nettverkene som opererer i det skjulte som ikke kommer opp i dagen før det eskalerer i voldsepisoder i det åpne rom.

I de alvorlige voldssakene jobber enhet Øst tett sammen med felles enhet for etterretning og etterforskning.

– Hva skjer hvis ikke disse gjengene stoppes nå?

– Det ønsker jeg ikke å spekulere i. Det er ikke noe annet alternativ enn å stoppe disse miljøene, sier Lund.