Eks-politimann om da han ble tatt for overgrep: – En forferdelig følelse

Gjøvik Tingrett (TV 2): Den tidligere politimannen Johan Martin Vie (51), som i 2010 ble dømt for alvorlige overgrep mot barn, forteller at alle rundt ham fikk sjokk da han ble tatt. Nå er han tiltalt på nytt.

Johan Martin Vie jobbet som politibetjent i Hardanger inntil han i 2010 ble dømt til 10 års forvaring i Gulating lagmannsrett.

Han hadde begått overgrep mot totalt 18 gutter i Norge, Brasil og Romania. I tillegg ble han dømt for å ha produsert og distribuert overgrepsmateriale.

I september 2016 ble han løslatt etter å ha sonet seks år av forvaringsdommen. Han fikk prøvetid på to år og ble ilagt flere vilkår, blant annet at Kriminalomsorgen alltid skulle ha tilgang på datautstyret han benyttet.

Det skulle bare gå noen uker fra løslatelsen til Vie igjen ble mistenkt for alvorlige lovbrudd. Via amerikanske myndigheter fikk Kripos informasjon fra Microsoft om at eks-politimannens datamaskin var blitt brukt til å laste opp to overgrepsbilder.

Maskinen som ble brukt var ikke kjent for Kriminalomsorgen. Med dette hadde han brutt de strenge vilkårene for å bli prøveløslatt fra forvaringsdommen.

– Ingen tvil om at han er pedofil

Nå er Vie tiltalt på nytt. I rettssaken, som startet i Gjøvik tingrett i dag, ønsker statsadvokaten å forlenge forvaringsdommen frem til februar 2021.

– Han har vist at det er fare for gjentakelse av nye og alvorlige overgrep. Vi mener derfor at det nødvendig å beskytte samfunnet mot ham, sier aktor Benedicte Hordnes til TV 2.

Aktor i saken mot Johan Martin Vie, statsadvokat Benedicte Hordnes. (Foto: Harald Bjørnson Jacobsen / TV 2)
Aktor i saken mot Johan Martin Vie, statsadvokat Benedicte Hordnes. (Foto: Harald Bjørnson Jacobsen / TV 2)

Påtalemyndigheten mener at Vie kjøpte en PC og holdt den skjult for kriminalomsorgen for å få tilgang på ulovlig materiale.

– Det er ingen tvil om at dette er en pedofil som har en seksuell dragning mot barn, sier Hordnes.

Vies forsvarer, Ann Turid Bugge, sier at klienten erkjenner forholdene han nå er tiltalt for: Opplastning av to overgrepsbilder og ulovlig våpenbesittelse.

– Forferdelig følelse å bli tatt

Da Vie inntok vitneboksen, fikk han spørsmål om hvordan det var å være politimann og bli pågrepet de forholdene han ble dømt for i 2010.

– Det var jo en forferdelig følelse. Jeg følte jeg hadde sviktet meg selv og alle rundt meg. Det var at sjokk, sier han.

– Har du en seksuell dragning mot yngre gutter?

– Det går mer på nysgjerrighet – det handler ikke om det seksuelle, svarte Vie.

Statsadvokaten mener imidlertid at han er pedofil og at han har en seksuell dragning mot mindreårige.

– Jeg var nysgjerrig

Vie ble også spurt om hvorfor han begynte å laste ned overgrepsbilder etter at han slapp ut av fra forvaring.

– Jeg gjorde det for å se min egen reaksjon på de bildene. Jeg var nysgjerrig på hva fantes der nå, forklarer han.

På spørsmål om hvorfor 51-åringen skaffet seg en datamaskin som Kriminalomsorgen ikke var kjent med, svarer Vie at den skulle brukes i jobbsammenheng.

Han forteller også at maskinen ble kjøpt av en medinnsatt i Berg fengsel.

– Hadde du en plan om at du skulle bruke den til ulovlige formål, ville aktor vite.

– Ikke egentlig, svarte Vie.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook