For single mennesker kan 14. februar være et mareritt.

Valentines Day – kjærlighetens dag.

Sosiale medier florerer av romantiske bilder og kjærlighetserklæringer, men fortvil ikke, psykolog Frode Thuen mener det finnes flere positive sider ved å være singel på denne dagen.

Sjalusi

– Jeg tenker det viktigste tipset for de som er singel er å la dagen passere uten å lage noe styr. Valentines Day er ikke som julaften hvor alle ønsker å gjøre noe ut av dagen, så jeg tenker at det burde gå fint, sier Thuen.

Han sier at det imidlertid er helt greit å føle på en sjalusi mot folk som har noen å feire dagen med, men at det handler om å fokusere på andre ting akkurat den dagen.

– Alt dreier seg ikke om Valentines day. Man må lære seg å håndtere de vonde følelsene som denne dagen kan bringe opp, oppfordrer psykologen.

Savn

Sexolog Bianca Schmidt sier at det er menneskelig og forståelig å føle seg utenfor på dager som Valentines. Det betyr på ingen måte at du er sær eller et dårlig menneske, forteller hun.

– Det å se forelskede par kan minne deg på det du savner, selv om dette er sårt er det også en påminnelse om at det er mulig. Neste år er det kanskje din tur til å vandre lykkelig hånd i hånd. Men inntil det skjer er det din jobb å ta vare på deg selv, sier sexologen til TV 2.

Meningsfylt

Det finnes også flere positive sider ved å være singel, skal vi tro Frode Thuen.

Det å være singel gir en større grad av frihet, og du kan disponere tiden slik du ønsker og ha fokus på det du selv vil.

RÅD: Psykologen mener det er viktig å påpeke at Valentines Day ikke er alt.
RÅD: Psykologen mener det er viktig å påpeke at Valentines Day ikke er alt. Foto: Kristian H. Eide

– Du må ikke forholde deg til en annen person. Det gir mye å være i et forhold, men det krever også mye. Det å være singel kan føles veldig meningsfylt, og du finner deg selv mer og hva du selv egentlig vil, forklarer psykologen.

Venner

Schmidt sier at det kan være sårt om man ikke har noen å feire dagen sammen med, men at dagen likevel kan bli fin.

– Sørg for å lage dagen til noe ekstra for deg selv. Kjøp deilig badesalt, fyll badekaret og glasset med bobler. Lag noe ekstra godt til middag og om du ikke ønsker å være alene, inviter noen single venner, sier hun.

Felles for oss alle er at vi ønsker å være i et parforhold.

Thuen advarer derimot å la jakten på en kjæreste gå på bekostning av alt.

– Ikke vær kresen

– Det er et grunnleggende behov å føle tilknytning til noe, men hvis man ikke kan stå på egne ben og ikke tåler å være alene, så er ikke det sunt. Det er ikke bra å være avhengig av noen andre for å føle seg bra. Det handler om å finne noen som kan utfylle oss, og ikke fylle oss, sier psykologen.

Thuen sitt beste tips for de som ønsker å finne kjærligheten er å være tilgjengelig, både fysisk og mentalt.

– Ikke ha et for snevert syn på hvordan en kjæreste skal være. Jo mer kresen du er, desto vanskeligere er det å finne noen som passer.