Kværner har hovedkontor på Fornebu i Bærum kommune.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Kværner har hovedkontor på Fornebu i Bærum kommune. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Kværner får milliard-kontrakt med Statoil

Kværner har fått kontrakt med Statoil om levering av moduler til produksjonsskipet for Johan Castberg-feltet. Kontrakten er verdt rundt 3,8 milliarder kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Johan Castberg-feltet i Barentshavet vil bli utviklet med et produksjonsskip (FPSO) som ligger på oljefeltet og kobles til oljebrønnene.

Deretter føres oljen inn i et eget prosessanlegg om bord på skipet før den lagres i tanker.

Kværner ASA skal bygge moduler til plattformdekket og også stå for sammenkobling og integrasjon av dekksmodulene på skipet, heter det i en pressemelding.

På topp vil arbeidsomfanget involvere omtrent 2.000 Kværner-ansatte og personell hos underleverandører. Ifølge Kværner vil de fleste modulene bli levert av norske verft.

Inkludert ringvirkninger for underleverandører, tjenesteleverandører og lignende forventes kontrakten å generere arbeid for omtrent 4.800 personer. Fabrikasjonen av modulene starter i fjerde kvartal i år.

– Tilfredse

– Vi er tilfredse med at vi er valgt som leverandør til et av de viktigste prosjektene i det globale olje- og gassmarkedet. I tillegg er det en strategisk fordel for Kværner at vi videreutvikler vår ekspertise på flytende produksjonsskip, ettersom flere kommende feltutviklingsprosjekter trolig vil benytte lignende konsepter, sier konsernsjef i Kværner, Jan Arve Haugan.

Kværners anlegg på Stord og i Verdal skal produsere modulene, mens underleverandør Aker Solutions verft i Egersund og anlegget i Sandnessjøen skal levere flere andre moduler.

For Aker Solutions alene er kontrakten verdt 450 millioner kroner. Aker Solutions har tidligere fått kontrakter tilknyttet Johan Castberg-feltet for rundt 4 milliarder kroner. Selve skroget til produksjonsskipet bygges i Singapore og leveres til Kværners verft på Stord i 2020.

Verftet skal oppgraderes for å kunne bli bedre rustet til både dette oppdraget og kommende prosjekter.

– Tøff konkurranse

– Det har vært tøff internasjonal konkurranse om kontrakten, og vi ser fram til et godt samarbeid med Kværner i årene som kommer. Norske leverandører har nok en gang demonstrert konkurransekraft, sier Torger Rød, direktør for prosjektutvikling i Statoil.

Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) sier at dette er en gledens dag for Norge.

– Kontraktstildelingen er ett nytt bevis på hvilke ringvirkninger felt på norsk sokkel gir for bedrifter, arbeidsplasser og lokalsamfunn på land når norske leverandørbedrifter er internasjonalt konkurransedyktige, sier han.

Utbyggingsplanen for Castberg-feltet er til behandling i departementet, men er ennå ikke godkjent. For at utbyggingen skal kunne gjennomføres etter planen har departementet derfor gitt tillatelse til at kontrakten kan inngås før utbyggingsplanen er godkjent.

Planlagt oppstart for Johan Castberg-feltet er 2022, og investeringskostnadene beregnes til 49 milliarder kroner. Mellom 450 og 650 millioner fat oljeekvivalenter forventes å kunne utvinnes på feltet. (©NTB)