Matt Chappell blir undersøkt av legen sin, dr. Christopher Schiessl i San Francisco. (AP Photo)
Matt Chappell blir undersøkt av legen sin, dr. Christopher Schiessl i San Francisco. (AP Photo) Foto: Jeff Chiu

Genterapi har gjort HIV-syke Matt fri fra medisin

Selv de sterkeste aidsmedisiner hjalp ikke Matt Chappell. Han ble stadig sykere. Men så testet legene noe nytt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

HIV-positive Matt Chappell fra San Francisco har gått på de sterkeste aids-medisinene i over ti år. Men kroppen hans ble stadig svakere. Men i 2014 fikk han muligheten til å være med på noe nytt.

Fjernet gen

Leger tok noe av blodet hans, fjernet et gen i cellene for å hjelpe dem å motstå HIV, og førte disse «redigerte» blodcellene tilbake i kroppen hans.

Så langt har denne genterapien snudd livet til Matt på hodet.

– Jeg har ikke trengt medisiner på tre og et halvt år, sier han til nyhetsbyrået AP.

Han klarte å holde HIV-viruset i sjakk, selv gjennom en hard kreftbehandling som tok knekken på immunforsvaret hans i fjor.

Rask utvikling

Forskere bruker resultatene fra Matts behandling for å perfeksjonere genterapi i behandling av HIV-positive. Ikke alle er like heldige som Matt. De fleste må fortsette med noe medisinering for å holde HIV-viruset under kontroll også etter genterapibehandling.

Da Matt Chappell fikk kreft i fjor, ble immunforsvaret hans satt skikkelig på prøve. Til tross for cellegift kom ikke det aktive HIV-viruset tilbake. (AP Photo/Jeff Chiu)
Da Matt Chappell fikk kreft i fjor, ble immunforsvaret hans satt skikkelig på prøve. Til tross for cellegift kom ikke det aktive HIV-viruset tilbake. (AP Photo/Jeff Chiu) Foto: Jeff Chiu

– Genterapi-teknologien utvikler seg veldig fort, sier doktor Otto Yan fra aids-instituttet på UCLA.

Dagens aidsmedisiner fungerer veldig bra for de aller fleste, og man kan leve gode lange liv med HIV-viruset uten å utvikle aids. Men for den lille gruppen som ikke responderer bra på medisiner, kan genterapi gi nytt håp.

– Dette er modige innovative teknikker, og målet er å kunne helbrede folk, sier doktor Anthony Fauci ved det nasjonale instituttet for smittsomme sykdommer i USA.

Lærte mye av kurert mann

Man kjenner kun til ett tilfelle der en person har blitt kurert for HIV-viruset.

Denne mannen fikk en celletransplantasjon fra en donor med naturlig immunitet mot HIV-viruset. Immuniteten kom av at donoren manglet et vanlig gen som fungerer som en døråpner for at HIV kan infisere T-cellene, som er kroppens vaktsystem i blodet.

Transplantasjonen ga mottakeren beskyttelse, men denne prosedyren kan ikke brukes som standardbehandling fordi det både er for risikabelt og for komplisert. Istedet har forskere fokusert på å endre pasientens egne celler i genterapi.

– Det virker. T-cellene blir endret. Men det virker ikke bra nok. De redigerte T-cellene er i midretall, og de uredigerte T-cellene kan fremdeles blir infisert, sier doktor Sandy Macrae.

Håper på kur

Behandling med redigerte celler er på forsøksstadiet. Ulike tilnærmingsmåter blir brukt: Man utforsker bruk av stamceller, som kan produsere flere redigerte T-celler. Man bruker redigerte celler i kombinasjon med medisiner, og forskere ved University of Pennsylvania forsøker å legge til et gen i T-cellene som skal gjenkjenne og drepe HIV-viruset. Dette er en behandling inspirert av genterapi innen kreftbehandling.

Målet til alle metodene er å bli kvitt all HIV-virus som ligger latent i kroppen, slik at ikke viruset kommer tilbake når man slutter på medisiner, slik som det foreløpig ser ut som i Matt Chappells tilfelle.

– Hvis vi skal kurere HIV, er dette måten det kan skje på, sier Chappells lege, Christopher Schiessl, ved One Medical i San Francisco.