Den løstsittende kjolen er kjent som abaya og må ifølge loven brukes av alle kvinner i Saudi Arabia.
Den løstsittende kjolen er kjent som abaya og må ifølge loven brukes av alle kvinner i Saudi Arabia. Foto: Kamran Jebreili

Foreslår at kvinner i Saudi-Arabia kan droppe denne kjolen

Saudiarabiske kvinner burde ikke tvinges til å gå med det heldekkende plagget abaya, mener en av landets høytstående geistlige. Han mener reglene bør mykes opp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Over 90 prosent av verdens gudfryktige, muslimske kvinner bruker ikke abaya, sier sjeik Abdullah al-Mutlaq. Han er medlem av Saudi-Arabias øverste religiøse råd og dermed en av landets fremste geistlige.

– Så vi burde ikke tvinge folk til å bruke abaya, sier han til saudiarabisk TV.

Saudi-Arabia har et av verdens strengeste regelverk for kvinner. Blant annet sier loven at alle kvinner må bære abaya, et svart, løstsittende og heldekkende plagg.

Myndighetene i det strengt konservative landet har ikke sagt noe om hvorvidt det vil være aktuelt å endre loven, men uttalelsen fra sjeik Mutlaq er den første i sitt slag fra en så høytstående geistlig.

Sjeikens forslag får imidlertid blandet mottakelse. Mens flere støtter ham, deriblant både mange kvinner og flere geistlige, er det andre som er skeptiske.

– Selv om det ble utstedt hundre fatwaer, så sverger jeg til Gud at jeg aldri vil slutte å bruke min abaya, skriver brukeren @Kooshe90 på Twitter.

Kronprins Mohammed bin Salman har den siste tiden innført noen reformer som skal lempe på de mange restriksjonene mot saudiarabiske kvinner.

Blant annet skal kvinner snart få lov til selv å kjøre bil, og i januar fikk for første gang kvinner lov til å slippe inn på en fotballstadion for å se på en kamp.

Men kvinner er fortsatt underlagt svært mange restriksjoner, blant annet må de ha tillatelse av en mannlig verge, ofte ektemann, sønn, bror eller en annen slektning, for å kunne studere, jobbe, reise, skaffe seg pass.

(©NTB)