hundekjøtt er delikatesse i Sør-Korea:

Serverer hunde-stuing i OL-byen

I forbindelse med OL i Pyeongchang har en gammel konflikt blitt brennhet igjen i Sør-Korea. Konflikten dreier seg om tradisjonsrett inneholder hundekjøtt og serveres på flere restauranter i OL-byen Pyeongchang.

På kjøkkenet er Park Young Ae i full gang med å gjøre kjøkkenet klart når vi kommer inn i restauranten hennes.

Det er like før lunsj, og gryter med forskjellig innhold varmes opp.

Populær hundestuing

På menyen som henger på veggen finner vi både geit og kylling, men det vi biter oss mest merke i er rettene som inneholder hundekjøtt.

– Det er en delikatesse, ekslusivt og dyrt, forteller restauranteieren Park Young Ae til TV 2.

De første gjestene kommer og alle bestiller husets spesialitet, hundestuing. I hele sitt voksne liv har Park Young Ae servert hundekjøtt i OL byen Pyeongchang.

TV 2s reporter ville ikke smake på hundestuingen.FOTO: Simen Askjer/TV 2
TV 2s reporter ville ikke smake på hundestuingen.FOTO: Simen Askjer/TV 2

– Fra jeg var ung lærte jeg at dette er det beste kjøttet, det er det eneste kjøttet jeg spiser, jeg spiser bare dette, hundekjøtt, sier hun.

– Helsebringende

I Sør-Korea anser mange hundekjøtt som helsebringende. Det lærte Park Young Ae allerede fra hun var liten.

– Når jeg følte meg sliten og trøtt og medisiner ikke virket rådet min mor og far meg til å spise hundestuing.

Park Young Ae tilbereder hundekjøtt på restauranten sin i Pyeongchang. Hun mener hundekjøtt er det aller sunneste kjøttet.
Park Young Ae tilbereder hundekjøtt på restauranten sin i Pyeongchang. Hun mener hundekjøtt er det aller sunneste kjøttet. Foto: Ahn Young-joon

Vi følger med mens rettene anrettes og serveres. Det er ikke særlig fristende å smake. Men selv om vi er skeptiske har hun nok av gjester. Om sommeren er det golfturister som kommer hit, om vinteren turister som er på skiferie. Også sørkoreanske kjendiser kommer hit og spiser forteller Park Young Ae.

– Lee Munsae, kjendis, Lee Dukhwa, stjerne, sier hun og peker på bildene av sangeren og filmstjernen som henger på veggen.

– Ble bedt om å stenge

Det er mange restauranter som har hundekjøtt på menyen i Pyeongchang. Også en rekke andre steder i Sør-Korea serveres hund.

Men før OL ble denne og andre restauranter som serverer hund bedt om å stenge eller fjerne hund fra menyen.

Mange koreanere ønsker slutt på hundeslaktingen. Her er de under en demonstrasjon i januar i år.
Mange koreanere ønsker slutt på hundeslaktingen. Her er de under en demonstrasjon i januar i år. Foto: Ahn Young-joon

– Myndighetene sier at fordi det er olympiske leker vil mange utlendinger komme hit, de vil ikke like det, så det er bedre å slutte å selge det, forteller hun. Men Park Young Ae nekter.

– Det er ikke ulovlig, Nei det er ikke ulovlig! Jeg holder ikke på med ulovlig butikk, sier hun.

Hun tar oss med til den andre enden av restauranten, hun vil vise oss noe.

– Jeg får bare hundekjøtt fra denne oppdretteren. Hvis ikke de er sertifisert kjøper jeg ikke derfra, sier hun og viser oss det som skal være sertifikatet som er rammet inn på veggen.

– Vil ha forbud mot hundeslakt

Selv om dette er mat med lange tradisjoner Sør-Korea er mange imot slakt av hunder.

I Seoul møter vi representanter for dyrevernsorganisasjonene Animal Liberation Wave og Last Chance for Animals.

(FILES) Dette bildet fra 2002 viser en hundeslakter i arbeid med å fjerne hundehårene før de skal tilbredes som mat. AFP PHOTO
(FILES) Dette bildet fra 2002 viser en hundeslakter i arbeid med å fjerne hundehårene før de skal tilbredes som mat. AFP PHOTO Foto: Kim Jae-hwan

– Og det er derfor dyrevernsorganisasjoner her kjemper for å gjøre det ulovlig slik at vi blir kvitt problemet en gang for alle, sier Ji Yen Lee som representerer begge dyreverns-organisasjonene.

Dyreplageri

De gir oss opptak de har gjort fra forskjellige gårder som driver avl av hunder som selges til restauranter. Opptakene ble gjort i november i fjor og viser hunder som er sperret inne i trange bur.

Ji Yen Lee mener forholdene for hundene er så ille at myndighetene ikke har noe annet valg enn å innføre et forbud mot å bruke hund som mat.

– Myndighetene griper ikke inn, de avhører eller etterforsker ikke av noen oppdrettere. Og når det ikke er noen lov som forbyr oppdrettsgårder kan ingen gripe inn og stenge disse gårdene. Så de drives bare på denne måten, sier Ji Yen Lee.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook