PRIDE: Homofilt ekteskap har vært lovlig i Norge siden 2009. Bildet er fra Grønland under sommerens parade.
PRIDE: Homofilt ekteskap har vært lovlig i Norge siden 2009. Bildet er fra Grønland under sommerens parade. Foto: Braastad, Audun/NTB scanpix

Gjør homofilt ekteskap ulovlig – under ett år etter det ble lovlig

Bare ni måneder etter den bermudanske regjeringen gjorde homofilt ekteskap lovlig, har de gått tilbake på bestemmelsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag 8. februar ble Bermuda det første landet til å gå tilbake på lovliggjøringen av homofilt ekteskap, skriver NY Times.

Forbudet kom kun ni måneder etter homofilt ekteskap ble lovlig i landet.

Bermuda er britisk territorium, men går mot store deler av Storbritannia hvor homofilt ekteskap har vært lovlig siden 2014. Bare i Nord-Irland er det enda ikke tillatt for to av samme kjønn å gifte seg.

Åtte lykkelige par

Det var kun åtte par som rakk å gifte seg i løpet av de ni månedene giftemålet var lovlig i det lille landet. Til tross for at det ikke er lov å inngå nye ekteskap, så forblir fortsatt giftemålet til de åtte parene lovlig.

Den britiske statsministeren Theresa May uttaler at England var skuffet over ombestemmelsen, men regjeringen mener det ville vært upassende å blokkere forbudet, skriver BBC.

Selv om landet er under britisk territorium, sitter ikke den britiske regjeringen med noe makt over landets interne avgjørelser. Det er etter press fra Bermudas innbyggere at politikerne nå snur på den tidligere lovgivningen.

Skremmende påminnelse

Leder for kjønns- og seksualitetsmangfold Fri, Ingvild Endestad, mener dette er en skremmende påminnelse for minoritetene det går utover at man ikke kan ta friheter for gitt.

DOBBELMORALSK: Invild Endestad mener det er dobbelmoralsk av regjeringen å trekke tilbake loven, men samtidig tillatte de åtte parene å forbli gift. FOTO: Foreningen FRI
DOBBELMORALSK: Invild Endestad mener det er dobbelmoralsk av regjeringen å trekke tilbake loven, men samtidig tillatte de åtte parene å forbli gift. FOTO: Foreningen FRI

– I tillegg til å frata folk muligheten til å gifte seg, sender endringen et signal til befolkningen om hvilke holdninger det er greit å ha. Det man har brukt årevis på å kjempe frem kan fjernes med et pennestrøk.

Endestad sier til TV 2 at det er skremmende hvordan flere land går tilbake på lover som tidligere er gitt til medlemmer av LHBT-samfunnet. Lederen for Fri mener det er en baklengs utvikling som har oppstått etter over ti år med positiv framgang.

Hun trekker blant annet fram at president Donald Trump i sommer kunngjorde at transpersoner ikke lenger kan tjenestegjøre i det Amerikanske forsvaret.

Boikottes

Den karibiske øya boikottes nå av flere sinte turister. Hasjtaggen #BoycottBermuda går som en farsott på Twitter, og flere tidligere Bermuda-tilhengere sier nå at de ikke vil besøke øya før de igjen gjør homofilt ekteskap lovlig.

Lesbiske Faith Bridges som driver hotell i Bermuda, sier til NY Times at avgjørelsen påvirker henne personlig.

– Som hotelleier og som en del av LHBT-samfunnet, er jeg skuffet over utfallet av denne avgjørelsen. Jeg hadde håpet at den lokale regjeringen ikke ville la seg styre av befolkningen når det kommer til spørsmål om menneskerettigheter.

Selv oppfordrer hun ikke til boikott av Bermuda, da hun mener det vil virke mot sin hensikt.