Tre sykehustopper trekker seg på dagen

Sykehusdirektør ved Universitetssykehuset i Nord-Norge Tor Ingebrigtsen. Arkivfoto
Sykehusdirektør ved Universitetssykehuset i Nord-Norge Tor Ingebrigtsen. Arkivfoto Foto: Ulriksen, Michael
UNN-direktør Tor Ingebrigtsen, styreleder Jorhill Andreassen og neststyreleder Erling Espeland går etter trusselpåstander mot styrelederen i Helse Nord.

Tor Ingebrigtsen går av som administrerende direktør ved UNN, opplyser sykehuset i en pressemelding.

Det ble innkalt til ekstraordinært styremøte fredag morgen etter at det torsdag var blitt kjent at styreleder Marianne Telle i Helse Nord skal ha mottatt alvorlige trusler fra direktøren ved UNN før jul.

Ingebrigtsen nevner ikke trusselsaken i begrunnelsen, men peker generelt på situasjonen som har oppstått den siste uken:

– Med bakgrunn i den situasjonen som har oppstått etter min oppsigelse 5. februar, er det min vurdering at det beste for pasientene og UNNs ansatte er at jeg ikke fortsetter med mine arbeidsoppgaver som administrerende direktør. Jeg har derfor i dag anmodet styret om å bli fristilt fra alle mine arbeidsoppgaver i oppsigelsestiden med øyeblikkelig virkning, og dette ble godkjent av styret i dagens møte.

Tor Ingebrigtsen ber om forståelse for at han ikke ønsker å kommentere saken ytterligere.

Styreleder og neststyreleder trekker seg

Styreleder Jorhill Andreassen og neststyreleder Erling Espeland også går av på dagen. Begge sier de ikke kan fortsette med manglende tillit hos Telle i Helse Nord.

Telle fortalte til TV 2 torsdag at Ingebrigtsen blant annet hadde sagt at hun «ville bli knust» hvis styret i Helse Nord vedtok å opprette et PCI-senter i Bodø.

– Jeg har i alle år hatt stor tillit til Tor Ingebrigtsen, og tilliten er ikke svekket etter den siste tids hendelser. Jeg opplever nå at jeg som styreleder ikke har den nødvendig tillit i Helse Nord. Jeg har dermed ingen motivasjon til å jobbe videre med saker som vi har jobbet med i fellesskap i Helse Nord, sier Andreassen i pressemeldingen.

– Hvis vi sammen skal kjempe for det best mulige helsetilbudet i Nord-Norge, er vi avhengige av å ta tillit til hverandre. Da er det et problem for meg at jeg heller ikke lenger har den nødvendige tilliten til Marianne Telle, sier avtroppende styreleder Jorhill Andreassen.

– Ensidig framstilling

Espelands begrunnelse for å trekke seg er at det blir vanskelig å fortsette når direktør og styreleder ved UNN som han har jobbet tett med og hatt full tillit til, trekker seg.

Han mener konflikten mellom UNN og styrelder i Helse Nord er ensidig framstilt i media.

– Jeg syns også at Marianne Telles fremstilling i media de siste dagene har hatt en veldig ensidig tyngde. Da blir min begrunnelse og motivasjon for å sitte i et styre som er underlagt hennes ledelse så sterkt redusert at jeg ikke vil kunne gjøre en god jobb, fremholder Erling Espeland.

– Fremstilles som løgner

Andreassen reagerer også på Telles uttalelser i media om truslene hun mottok av Ingebrigtsen. Hun sier de tre har hatt møte om samtalen og samtalens innhold.

– Vi ble sammen enige om å legge saken bak oss og at det beste for å skape ro rundt den videre prosessen i Helse Nord var å ikke omtale hendelsen offentlig, sier Andreassen i pressemeldingen.

– Det sier seg selv at når Telle kommer med en annen versjon, blir jeg fremstilt som løgner, står det videre.

Andreassen er kritisk til at Marianne Telle har uttalt seg i media og navngitt Ingebrigtsen, istedet for å skape ro i organisasjonen og samarbeide med henne.

Ville stå ut oppsigelsestiden

Tor Ingebrigtsen opplyste tirsdag at han gir seg som sykehusdirektør, men at han er forberedt på å stå i stillingen ut oppsigelsestiden på et halvt år.

Bakgrunnen for truslene skal ha sammenheng med en lokaliseringskonflikt etter at Helse Nord skal knyttet til et PCI-senter for behandling av pasienter med hjerteinfarkt.

Viseadministrerende direktør Marit Lind er fungerende direktør ved UNN inntil videre.

(©NTB/TV 2)

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook