En ung kvinne fra Tønsberg unngikk en større brann fordi hun visste akkurat hva hun skulle gjøre da uhellet var ute torsdag.

Sprutet neglelakkfjerner over stearinlys

– Ved et uhell mistet hun grepet om flasken med neglelakkfjerner og brennbar væske sprutet utover bordet hvor det sto stearinlys, med et poff brant det på stuebordet, forklarer brannmester i Vestfolkd interkommunale Brannvesen, Kenneth Stensrud i et facebookinnlegg.

Brannvesenet skryter av kvinnen som kastet seg rundt, hentet brannslokningsapparatet og slokket brannen.

– Hun har gjort alt rett da det oppsto brann, tømte cirka halvparten av innholdet i pulverapparatet og slukket dermed brannen, sier Stensrud.

På grunn av pulveret sendte brannvesenet restverdiredningsbilen fra Sandefjord brann og redning for å suge opp pulverstøvet i stua hennes.

Brannfeller i hjemmet

Mange typer neglelakkfjernere inneholder aceton som er svært brennbart. Kommer det i kontakt med for eksempel et stearinlys, vil det umiddelbart flamme opp. Da er det viktig å ha slukkeapparatet lett tilgjengelig.

– Folk er generelt flinke til å ha slukkeapparater hjemme, sier vaktleder Anders Hægg ved 110-sentralen i Vestviken, til TV 2. Det kan være avgjørende når uhellet er ute hjemme.

Uhell med stearinlys og gjenglemte ting på komfyren er noe av det som oftest skaper brann i bolighus

– Tørrkoking og branntilløp på grunn av glemte kjeler på komfyren er noe vi ser hver dag i vårt distrikt, sier Hægg til TV 2.

– Hvis uhellet er ute, må man skru av platen og legge lokk på kjelen, og bær den gjerne ut hvis det er anledning til det, sier Hægg.

– Vær forberedt

Får man panikk og heller vann over en brennende kjele vil det gjøre vondt verre. Det kan forårsake at brannen sprer seg raskt.

– Vann fører til en kraftig dampeksplosjon som slynger brennende fett ut av gryta. Siden det ofte samler seg store mengder fett i vifta over komfyren, kan også den ta fyr, sier Hægg.

– Generelt kan selv de minst uhell brått og uventet føre til omfattende brannskader. Er du forberedt og vet hvor du har slokkemidler kan du ofte begrense skadene, vel og merke under forutsetning at du ikke utsetter deg for livsfare ved slokkingen, opplyser brannsjefen i Vestfold.