FYSISK: Studiet ved International Stunt Academy i Tvedestrand er fysisk krevende. Her er det stuntmannen Uros Uki Certic som viser sine kunster. Foto: ISA-arkiv
FYSISK: Studiet ved International Stunt Academy i Tvedestrand er fysisk krevende. Her er det stuntmannen Uros Uki Certic som viser sine kunster. Foto: ISA-arkiv

Nå kan du bli stunt-skuespiller med støtte fra Lånekassen

Til høsten kan eventyrlystne skuespiller-spirer ta 60 fagskolepoeng i studiet «Action actors» i Tvedestrand.

Bilstunt, fallteknikk, rapellering, fekting og nevekamp – dette er bare noen av emnene du nå kan studere og få offentlig godkjente fagskolepoeng for etter at Nasjonalt organ for kvalitet i utdanninga (NOKUT) denne uken godkjente International Stunt Academys (ISA) utdanningstilbud.

– Det betyr at de både oppfyller grunnleggende forutsetninger for å kunne gi en fagskoleutdanning og at sakkyndige på fagområdet har gjort en faglig vurdering av at ISA oppfyller kravene for å få godkjent et fagskoletilbud, sier Helén Sophie Haugen i NOKUT til TV 2.

– En drøm

Anerkjennelsen skaper stor begeistring hos John Smith Kabashi som driver International Stunt Academy i Tvedestrand. Utdannelsen er den første av sitt slag som har fått formell offentlig godkjennelse.

FORNØYD: John Smith Kabashi gleder seg til å starte opp med sin nye, offentlig godkjent utdanning i Tvedestrand.
FORNØYD: John Smith Kabashi gleder seg til å starte opp med sin nye, offentlig godkjent utdanning i Tvedestrand. Foto: Ann F. Kkheder

– Det har vært en drøm å få denne godkjennelsen. Det har vært knallhardt arbeide i fem år, og nå er jeg kjempeglad, sier Kabashi, til TV 2.

Kabashi har drevet skolen som privat stuntskole i to år, og han forteller at flere av elevene har etablert egen virksomhet og flere har fått jobber i bransjen.

Ifølge Kabashi har han fra før uteksaminert 17 stunt-skuespillere, og drevet opplæring av rundt 1500 personer opp gjennom årene.

I mars, april og mai blir det opptaksprøver for kommende studenter med auditioner både i Oslo og Tvedestrand. Målet er å starte med flere klasser allerede i august.

– Det blir 20 elever i hver klasse, og vi håper å få på plass to til tre klasser til høsten, sier Kabashi.

Venter elever fra utlandet

Målet med utdannelsen er å gjøre skuespillere i stand til å gjøre egne stunts, og å gjøre stuntmenn i stand til å gjøre skuespill. I utdannelsen som tilbys i Tvedestrand er grunnleggende skuespillerteknikk bli implementert i fagtilbudet som et av hovedemnene.

SPESIELT KLASSEROM: Slik kan en vanlig skoletime gå for seg hos International Stunt Academy i Tvedestrand. Foto: Kristoffer Sandven.
SPESIELT KLASSEROM: Slik kan en vanlig skoletime gå for seg hos International Stunt Academy i Tvedestrand. Foto: Kristoffer Sandven.

– Trenden er slik vi ser for eksempel i den siste Mission Impossible-filmen der Tom Cruise gjør stuntene selv. En skuespiller skal kunne utøve både actionøvelsene og skuespillet, mener Kabashi.

Kabashi har selv vært aktiv i den internasjonale stuntbransjen i årevis, og ifølge ham vil studietilbudet i Tvedestrand være unikt. Ifølge ham er det ingen eller få slike godkjente tilbud i utlandet.

– Det at vi som eneste skole har fått offentlig godkjennelse og mulighet for stipend og lån fra Lånekassen gjør at vi selvfølgelig kontinuerlig øker kvalitet i arbeidet vi gjør, men jeg tror også at vi kan vente å se enda flere studenter fra utlandet, sier Kabashi til TV 2.

Kan gå inn som del av høyere utdannelse

NOKUT opplyser til TV 2 at fagskoleutdanningen ikke automatisk kan gå inn som en del av en høgskole- eller universitetsgrad, men at den enkelte utdanningsinstitusjon kan vurdere det.

– Hvis en person tar en fagskoleutdannelse og ønsker en høyere utdanelse, har de mulighet til å søke fritak for deler av studiet på bakgrunn av fagskoleutdannelsen, men det er en individuell, faglig vurdering den enkelte institusjon gjør, sier Haugen til TV 2.

Stuntskolen i Tvedestrand har allerede knyttet til seg regissører, stuntkoordinatorer, produsenter og gjestelærere fra inn- og utland.

I denne videoen kan du se klipp fra tidligere stunt-kurs da stuntskolen var i Moss: