Bekymret for Frode Bergs soningsforhold i Moskva

Nordmannen unngår trolig likevel de verste soningsforholdene på grunn av oppmerksomheten saken har fått i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Frode Berg sitter fengslet på en tomannscelle med svært dårlige sanitære forhold, ifølge juristen Anastasia Garina, som sitter i den statlige overvåkingskommisjonen for fengsel i Russland.

Åpent toalett

For få dager siden besøkte hun cellen, der den spionsiktede nordmannen sitter i varetekt. På grunn av oppmerksomheten saken har fått i Norge tror hun likevel Berg unngår de verste soningsforholdene.

– Det er svært dårlige sanitærforhold. Du kan ikke gå på toalettet alene. Toalettet er helt åpent i cellen, forteller Garina.

Siden begynnelsen av desember har Frode Berg sittet fengselet, siktet for spionasje til fordel for Norge og USA. Han sitter i Lefortovo-fengselet i Moskva, fengselet til den russiske sikkerhetstjenesten, FSB.
Under Stalin ble fengselet kjent for utstrakt bruk av tortur.

Anastasia Garina er på besøk i Norge, invitert av Den norske Helsingforskomite. Hun er tidligere politietterforsker og leder nå Moskva-kontoret til Komiteen mot tortur. Organisasjonen ble nylig nominert til Nobels fredspris av stortingsrepresentant Petter Eide fra SV.

Kort glimt

Menneskerettsaktivisten er også medlem av den offentlige overvåkningskommisjonen for fengsler.

Første februar var hun i cellen til Frode Berg. Fengselet lot henne ikke snakke med varetektsfangen. Hun fikk kun et kort glimt av ham da han ble ført ut, slik at de kunne inspisere cellen.

Hun forteller at han virket forvirret på grunn av språkvansker. På cellen har han noen engelske bøker og en russisk-engelsk ordbok. Ved neste besøk håper hun hun får snakke med Frode Berg.

Anastasia Garina tror omtalen av saken her i Norge hjelper Berg.

– Ettersom Norge gir denne saken så mye omtale, så håper jeg inderlig at all oppmerksomheten kan bli en garanti for Frodes sikkerhet. Det at han befinner seg i et russisk fengsel er alvorlig, men det kommer ihvertfall ikke til å skje noe farlig med ham, mener Anastasia Garina.

Helsingforskomiteen er bekymret for Frode Bergs soningsforhold. Garina er medlem av en russisk delegasjon, som denne uken har besøkt norske fengsler. Leder for Helsingforskomiteens Russland-avdeling, Lene Wetteland forteller at forholdene i Lefortovo-fengselet er preget av at det er sikkerhetstjenestens fengsel.

– Generelt så er det overbefolket, det er dårlige sanitærforhold, dårlig med luft og oppvarming. Dette er helt grunnleggende, elementære forhold. I noen fengsel skjer det overgrep fra ansatte og andre innsatte, sier Wetteland. De samarbeider med en rekke organisasjoner for å få innsikt i soningsforholdene for Frode Berg.