VERDENSARV: Den myteomspunnede øya Okinoshima ligger i stredet mellom Japan og Koreahalvøya.
VERDENSARV: Den myteomspunnede øya Okinoshima ligger i stredet mellom Japan og Koreahalvøya. Foto: AFP

Kun menn kan gå i land på den mystiske øya, og de får ikke lov til å fortelle hva de har sett

Midt mellom Japan og Koreahalvøya gjemmer det seg en liten øy med stor mystikk. På Okinoshima er kvinner bannlyst, men ingen vet egentlig hvorfor.

I stredet mellom Japan og Koreahalvøya ligger den lille, hellige øya Okinoshima.

Den rundt én kvadratkilometer store øya, som i fjor fikk verdensarvstatus av Unesco, består ifølge CNN av prester som jobber i øyas hellige templer.

Prestene, som praktiserer den japanske religionen Shinto, har i over tusen år forbudt kvinner å gå i land på øya.

Kun én gang i året får 200 menn lov til å besøke øya – etter å ha kledd seg naken og renset kropp og sjel med sjøvann.

27. mai hvert år kan mennene gå i land for å delta i en festival til ære for japanske og russiske sjøfolk som døde i slaget ved Tsushima i 1904 og 1905.

De få som får lov til dette, må først bade nakne og gjennomgå et renselsesritual. Deretter kan de tre inn tempelet og tilbe havets guder.

HELLIG RITUALE: En gruppe menn bader nakne og vasker seg med sjøvannet før de får lov til å entre den hellige øya. Bildet ble tatt i september i 2016.
HELLIG RITUALE: En gruppe menn bader nakne og vasker seg med sjøvannet før de får lov til å entre den hellige øya. Bildet ble tatt i september i 2016. Foto: Scanpix

Frykter menstruasjon

Det er ikke kjent nøyaktig hvorfor kvinner er bannlyst på øya, men én av mange teorier er religionens syn på blod. Ifølge shintoismen, er blod urent, og menstruerende kvinner er da altså skitne.

– Det er forskjellige forklaringer på regelen, men noen sier at det er fordi menstruasjon vil forurense stedet. Shintoismen behandler blod som en urenhet, skriver Ryo Hashimoto i Japan Times.

BER: En Shinto-prest holder en rituell seremoni i det hellige tempelet på Okinoshima.
BER: En Shinto-prest holder en rituell seremoni i det hellige tempelet på Okinoshima. Foto: AFP

En annen teori er fordi overfarten til øya tidligere ble betraktet som svært farlig, fikk ikke kvinner, som først og fremst skulle føde og oppdra barn, reise dit.

– Øya sies noen ganger å forby kvinner, men i prinsippet er den forbudt for alle andre enn prestene som ber der året rundt, har en talsmann for prestene tidligere fortalt nyhetsbyrået AFP.

Må holde munn for alltid

Det er også flere andre strenge regler på øya – som at det er forbudt å spise firebeinte dyr og å forlate øya uten at en av prestene har gitt sin velsignelse til dette.

Det er strengt forbudt å fortelle utenforstående hva du har sett og hørt på Okinoshima, og det er ikke lov til å ta med suvenirer til fastlandet – ikke engang ett gresstrå er lov.

Lokale sjømenn er visstnok livredde for å ufrivillig få med seg noe som tilhører øya, og de styrer derfor unna drivved og greiner som flyter i vannet rundt den.

HELLIG: Okinoshima er strengt bevoktet av øyas mange prester. Foto: Wikimedia Commons
HELLIG: Okinoshima er strengt bevoktet av øyas mange prester. Foto: Wikimedia Commons

Ga offergaver

Tidligere var Okinoshima et populært stopp langs handelsruta mellom Japan og Koreahalvøya.

Sjøfarere som ønsket beskyttelse fra gudene stanset gjerne på øya for å be om hell og lykke, og for å gi offergaver til gudene.

På øya finner man blant annet speil og pyntegjenstander fra det kinesiske Wei-dynastiet, samt gullringer fra Korea og fragmenter av persiske glassboller – og mye, mye mer.

I over tusen år har det blitt ofret over 80.000 gjenstander fra hele verden, og gjenstandene blir betraktet som nasjonalskatter.

«Skattene antas å ha vært gitt som gaver til gudene for å be om nasjonal velstand og trygghet for skipstrafikken», står det på nettstedet til Munakata Taisha, som er helligdommen som blant annet eier tempelet på Okinoshima.

TEMPEL: Tempelet Okitsugu på Okinoshima sett utenfra.
TEMPEL: Tempelet Okitsugu på Okinoshima sett utenfra. Foto: AP

Vil fortsette å forby kvinnebesøk

De fleste steder som blir tildelt verdensarvstatus, opplever en real oppsving i turismen.

Flere japanske medier har skrevet at den økte interessen for Okinoshima kan gjøre kvinneforbudet på øya problematisk.

I 2016 krevde en gruppe hinduer at Unesco fjerner kvinneforbudet – eller at FN-organisasjonen også nektet menn å gå i land på øya.

Det ville ikke prestene ha noe av.

– Vårt standpunkt står uforandret selv om øya blir registrert i verdensarv-lista, fortalte en talsperson for Munakata Taisha til avisa Manichi Daily.

Og:

– Vi vil fortsette å strengt regulere besøk til øya.

Han forteller at hovedårsaken til at øya fortsatt fremstår som hellig, er fordi den alltid har blitt behandlet som hellig.

– Øyas mystikk har blitt opprettholdt fordi dens tradisjoner har blitt holdt øye med i mange år, sier han.