ekspertene advarer:

Dette kan være en dødsfelle i bilen din

PÅ TUR: Et lite barn godt kledd på biltur.
PÅ TUR: Et lite barn godt kledd på biltur. Foto: Colourbox
Riktig bruk av bilbelte kan utgjøre forskjell på liv og død i en ulykke.

Det er lite fristende å ta av seg jakken før man kjører til jobben.

Likevel er det akkurat det du burde gjøre, spesielt på dette glatte vinterføret.

– Kollisjonstester viser at bilbelte ikke fungerer optimalt hvis du har jakke på i bilen, sier direktør i Tryg Forsikring Espen Opedal.

Selv i moderat hastighet kan jakken gi store utslag i skadeomfanget i en ulykke. Den store jakken gjør at kroppen beveger seg mer framover enn hvis man ikke har jakke.

Sjekk barnet

Det er det svenske forsikringsselskapet Folksam som utførte testen i februar 2016. Testen ble utført på en dokke som skulle tilsvare et seks år gammelt barn, for å redegjøre hvordan barn mellom fire og tolv år påvirkes av vinterklær i en ulykke.

Testen konkluderte med at barnet utsettes for større skade i en ulykke med setebeltet festet utenpå tykke vinterklær.

Rapporten viser at forskjellen med et løsere belte utgjør 62 prosent mer akselerasjon i brystregionen, 26 prosent mer akselerasjon i hodet og 14 prosent mer akselerasjon i i nakkeregionen.

Det svenske forsikringsselskapet skriver at barn over fire år gjerne fester setebeltet selv. Da er det ekstra viktig å sjekke at beltet sitter riktig på.

Viktigst for barn

Informasjonsdirektør i IF Jon Berge forteller at setebeltet skal ligge tett inntil kroppen når du kjører for at det skal fungere optimalt. Han presiserer at barn ikke må sitte i setet med tykke klær.

FEIL FESTE: Feil feste på barnet kan utgjøre forskjellen mellom liv og død.
FEIL FESTE: Feil feste på barnet kan utgjøre forskjellen mellom liv og død. Foto: NAF

– Hvis du setter små barn inn i barnesetet med store parkdresser eller tykke klær, så kan det innebære en forskjell på liv og død. Hvis barnet har på tykke klær, så kan det bevege seg i setet underveis i kjøreturen.

Berge sier det er mange tilfeller hvor riktig feste kan avgjøre utfallet av en ulykke.

IF ser at i de ulykkene hvor det har endt med alvorlig skade eller død, så har det vært vært feil feste på barnet. Det skal kun være plass til en tommel mellom bilsetet og barnets kropp.

Sitt i ro

Kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring Torbjørn Brandeggen sier jakken kan gjøre at beltet er opptil fem til ti centimeter vekk fra kroppen.

Uten jakke beveger kroppen seg de få millimeterne som skal til for å stramme setebeltet.

– Hvis du kolliderer i 50 kilometer i timen tilsvarer det et fall på ti meter. Og det er hvis forholdene er optimale og beltet sitter korrekt. Hvis beltet ligger fem centimeter vekk fra kroppen, vil skadeomfanget bli større.

Tryg Forsikring anbefaler at bilister sitter i ro i bilen til det er varmt nok for å sitte uten jakke. Han minner om at også en kort tur til barnehagen kan føre til en ulykke, spesielt på de glatte veiene vi har i dag.

Flere ulykker i år

Berge forteller at det har vært 25 prosent flere ulykker i år enn tidligere på denne tiden av året. IF sine tall fra 2018 viser at det er registrert 600-800 flere ulykker i januar i år, enn det som var registrert i fjor.

Ulykke innebærer alt fra bergningsulykker til alvorlige ulykker. Informasjonsdirektøren legger vekt på at det kan ha en sammenheng med en forsikringsendring, som gjør at flere melder i fra om småulykker.

Vegdirektoratets midlertidige tall rapporterer at det har vært åtte dødsfall i januar i år, sammenlignet med seks dødsfall i januar i fjor. Det dominerende tidspunktet for trafikkulykker er i rushtrafikken mellom klokken 15:00-16:00.

Tips til foreldre

Trygg Trafikk minner om at setebeltet skal ligge stramt over skuldre og hofter for å sikre både seg selv og barn. Dersom beltet ligger slakt øker trykket mot magen med flere hundre kilo under en eventuell ulykke.

– Alle foreldre må ta en ekstra titt i baksetet for å sjekke at beltet er riktig festet. Dette gjelder også på korte turer, og burde bli en vane, sier Ann-Kathrin Årøen, kommunikasjonsjef i Trygg Trafikk.

Hvis man ikke rekker å varme opp bilen før man begir seg ut på veien er det bedre om man åpner jakken eller legger et teppe over barnet, istedenfor å la dunjakken være på. Da sørger man for at beltet ligger tett inntil kroppen.

Årøen legger vekt på at man må passe farten og følge med i trafikken.

– Alt for mange ser på mobilen når de kjører. Hvis du kjører i 80 kilometer i timen og ser ned på mobilen i tre sekunder, så er det som å kjøre med bind for øynene i 66 meter.

Bilister må holde et ekstra øye med brøytekanter og glatte veier på denne tiden av året. Pass også på at barnet vet at de ikke skal leke på brøytekantene.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook