FORNØYD: Venstreleder Trine Skei Grande (V) henter nye velgere etter at hun ble kulturminister og tok Venstre inn i regjering. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
FORNØYD: Venstreleder Trine Skei Grande (V) henter nye velgere etter at hun ble kulturminister og tok Venstre inn i regjering. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: Poppe, Cornelius

Tjener på regjeringsmakt

Mens KrF sliter under sperregrensen øker oppslutningen til Venstre etter tre uker i regjering.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Trine Skei Grande er fornøyd. Ikke bare kan Venstre notere seg for 5,8 prosent på den første målingen fra Kantar TNS etter at partiet gikk inn i regjering. Venstre beholder egne velgere - i alle fall foreløpig.

Mens Kristelig Folkeparti og Knut Arild Hareide har valgt å stå utenfor regjering, har Skei Grande valgt å gå inn i regjering sammen med Erna Solberg og Siv Jensen.

Så langt ser det ut til at Venstres velgere er fornøyd. Åtte av ti som stemte Venstre i fjor høst sier at de ville gjort det samme i dag.

Det betyr at Venstre som normalt har svært utro velgere har høyere andel lojale enn Arbeiderpartiet, SV og Fremskrittspartiet. I tillegg henter Venstre nye velgere. Venstres oppslutning øker blant de unge, den øker i Oslo og Akershus.

De fem målingene etter valget fra Kantar TNS gir Venstre et snitt på 5,02 prosent, altså over valgresultatet på 4,4.

Til sammenligning viser de samme fem målingene tre under sperregrensen og et snitt på 3,74 prosent, etter at de får 3,8 i februar.

KrF holder like godt på egne tidligere velgere som Venstre, men partiet sliter med å trekke til seg nye velgere.

KrF fikk 4,2 prosent i fjor høst. Om åtte av ti velgere gjentar sitt valg og stemmer på partiet, uten at de henter nye velgere blir kampen mot sperregrensen tøff.

Nå er KrF i gang med en prosess for å stake ut ny politikk og veien videre. Nestleder Olaug Bollestad innrømmer i dag at situasjonen på målingene klan påvirke vurderingene. KrF skal etter planen konkludere i september.

Arbeiderpartiet som var i sjokk etter Giske-saken ble i januar målt til rekordlave 19,4 prosent, etter et fall på 6,4, krabber oppover igjen med 4,2 til 23,6.

Men Arbeiderpartiet er på ingen måte friskmeldt. Bakgrunnstallene viser at 71 prosent av velgerne fra i fjor høst vil stemme på partiet. Selv om Ap henter tilbake noen velgere fra gjerdet, mister de fortsatt flere velgere til regjeringspartiene. Ap øker blant kvinner og menn, mest blant eldre. Fremgangen fra januar er størst nord for Dovre.

Høyre er fortsatt landets klart største parti med 29,1 prosent (- 1,4). Fortsatt er oppslutningen langt over valgresultatet på 25,0. 83 prosent av Høyres velgere fra i fjor høst sier at de vil stemme på partiet.

Fremskrittspartiet går mest tilbake i februar med 2,8 til 12,0. Partiet mister flest velgere til Høyre, men også noen til Arbeiderpartiet. 74 prosent av Frp-velgerne fra i fjor høst sier de vil stemme på partiet i dag.

Det er verdt på merke seg at både Høyre og Frp har flere tidligere velgere på gjerdet nå enn i januar, samlet omlag like mange som Arbeiderpartiet.

Senterpartiet ligger stabilt på 11,2 (+ 0,2), mens SV får en smell etter oppturen til Arbeiderpartiet. 6,3 prosent er tilbake 2,3 fra januar, som var den høyeste oppslutningen for partiet på flere år.

Rødt får 3,6, (+ 0,6), De Grønne 3,4 (+ 0,8) og andre partier 1,1 (- 0,4). Denne gang svarer folk i gruppen andre partier at de vil stemme på Kystpartiet, Liberalistene, Pensjonistpartiet og De Kristne.

Om målingen

Målingen er laget av Kantar TNS for TV 2 med personlige telefonintervjuer av 985 stemmeberettigede i tidsrommet 29. januar - 5. februar. 80,7 prosent oppgir partipreferanse. Feilmarginen er +/- 1,4 - 2,8 prosentpoeng.

Partibarometeret gir en månedlig oppdatering av styrkeforholdet mellom de politiske partiene i Norge med utgangspunkt i partienes tilslutning ved stortingsvalget i 2017.

Mandatfordelingen er laget ved bruk av TV 2s egen modell for mandatfordeling, oppdatert etter stortingsvalget i 2017.